Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Кантарджиев: Не си пипайте носа и устата с мръсни ръце

10 октомври 2019, 09:40 часа

В момента са доминиращи риновирусите, каза пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по паразитни заболявания и национален консултат по микробиология.

За разлика от всички вируси, които са по дихателните пътища, те са ентеровируси и се предават много странно не чрез кашлица по въздуха и чрез мръсните ръце, подчерта проф. Кантарджиев.

Той каза, че най-важното в този период е миенето на ръцете на децата. Още от ранна възраст трябва да се научим, че с ръце, които не сме измили, да не си пипаме носа, очите и устата, заразяването става оттам, обясни професорът.

Проф. Кантарджиев съобщи още, че в последните десет дни няма регистрирани случаи на морбили в страната. Ако 3 седмици няма случаи, можем да кажем, че сме се справили с инфекциозното заболяване. Много е опасно, ако продължи да се разпространява, заяви той.

В момента няма разпространение на грип. Приемаме, че всички инфекции са от риновируси, бокавируси и метапневмовирусите. Цялата тази група вируси се различават от грипа по няколко неща - първо по инкубационния период - той трае 2-3-4 дни от периода на заразяването до този на разболяването. Грипът започва в рамките на два часа, вдигаш температура, имаш мускулни болки, допълни Кантарджиев.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес