Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пробиотик за жени

07 октомври 2021, 07:45 часа

Пробиотиците са ключови за здравето на жените на всеки етап от живота им. Освен по време на антиобиточен курс, за укрепване на имунната система и за поддържане на здравето на храносмилателната система приемът е особено важен по време на съзряването, бременността, кърменето, менопаузата. През тези специфични периоди дамското тяло претърпява редица промени и се нуждае от допълнителна подкрепа.

Защо пробиотиците са важни за дамите по време на бременност и кърмене?

Известно е, че развитието на чревната микробиота се случва още в утробата. Приемът на пробиотици от бременната жена в последните месеци от бременността подпомага този процес и допринася за здравето на бебето, минимизирайки риска от развитие в по-късна възраст на заболявания като екзема, алергичен ринит, астма. Същото важи и за пробиотиците, приемани от майката по време на кърменето и преминаващи към бебето чрез кърмата.

Друга основателна причина бременните дами да се доверят на пробиотиците по време на дългото очакване на малкото човече, е че добрите бактерии изместват лошите и намаляват възпаления и инфекции, които, оставени неовладени, създават риск от преждевременно раждане. Приемът на пробиотици по време на бременността помага и при гестационен захарен диабет – глюкозна непоносимост, която се появява в началото на бременността и води до повишен риск от развитие на затлъстяване за детето и развитие на диабет у майката след раждането.

Защо пробиотиците са важни за дамите по време на менопаузата?

Колебанията в хормоналния фон по време на менопаузата, съчетани с повишените нива на стрес, водят до влошаване на баланса на чревната флора. Това създава риск от допълнително влошаване на здравословното състояние и самочувствието, напълняване,  нарушение в изхождането и изисква своевременна допълнителна грижа, каквато се явява приемът на пробиотици. Пробиотиците помагат на жените по време на този период от живота им да съхранят здравето на храносмилателната система, да се предпазят от подуване на корема, покачване на килограми, да усвоява организмът им по-добре калция, който е от ключово значение за здравето на костите.

Какво друго трябва да знаят дамите за пробиотиците?

1. Пробиотиците помагат на жените да поддържат интимното си здраве. Помагат за профилактика и лечение на гъбични и бактериални инфекции, полезни са и при уроинфекции особено хронични, които трудно се поддават на лечение, като цистит. Полезните бактерии са важни за профилактиката и лечението на вагинит и други инфекции. Нещо повече – повечето от уринарните и интимните инфекции изискват продължителен прием на антибиотици, които нарушават микробния баланс и възстановяването му изисква прием на пробиотици.

2. Пробиотиците доказано подобряват здравето на храносмилателната система и предпазват от храносмилателни смущения, запек и раздразнени черва – все проблеми и състояния, типични и характерни за нежния пол. Предразположението на дамите към запек обяснява нуждата от прием на Lactobacillus plantarum, който лесно се справя с този проблем.

Пробиотиците са една от добавките за женско здраве, които намират приложение на всеки етап от живота им. Изборът на пробиотик трябва да е съобразен с индивидуалните нужди и етапа, на който се намират жените.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес