Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Причини за силен сърбеж в ушите и лечение на заболяването

11 юли 2024, 15:11 часа

Ако човек постоянно започне да го сърби ухото, той на практика не се замисля какво причинява това явление. Но в крайна сметка сърбежът в ушите може да говори за сериозни патологии в организма. При появата на първите симптоми се препоръчва да се отиде на лекар.

Причини за постоянен сърбеж в ушите

Често срещан проблем е сърбежът във вътрешността на ушите. Причините за това явление са различни и се провокират от различни дразнители:

- Восък. При много хора в ушния канал се образува восъчен секрет. Този процес е съпроводен със сърбеж. Ако искате да предотвратите подобно неприятно явление, не трябва да забравяте за хигиенните процедури.

Как да спрем силния сърбеж в ухото?

- Ако вкарате памучни тампони твърде дълбоко в ухото, восъкът в него ще се затисне. Това ще доведе до появата на тапи.

Ако има тапи в ушите, само лекар може да ви помогне да се отървете от тях.

- Липса на восък. Ако нямате почти никакво отделяне на восък, може да имате дразнене на кожните рецептори.
- Чужди предмети. Силен сърбеж в ушите по тази причина се появява, когато чужд предмет дълго време ще дразни вътрешните стени на ухото
- Кърлежи. Ако ви се струва, че някой пълзи под кожата, не трябва да изключвате наличието на кърлеж. Следите от ухапвания обикновено се появяват по кожата

- Дерматологична патология. Възможно е да имате псориазис или екзема. Тези заболявания се проявяват с появата на папули и люспи. Те са причина за сърбеж
- Алергени. Ако има сърбеж в ушите, по-голямо внимание се обръща на хигиенните продукти, които се използват постоянно: гел, сапун, шампоан.
- Отит на средното ухо. В повечето случаи заболяването е съпроводено с повишена температура, летаргия и неприятни усещания в ушите

Сърбеж в ушите - ето какво да направим за бързо облекчаване

Освен това неприятните симптоми могат да възникнат и в резултат на механични увреждания. Ако се извършват небрежни хигиенни процедури, по тъпанчето се появяват микропукнатини. Понякога описаният симптом показва наличието на диабет.

Лечение на сърбеж в ушите

Ако започнете да ви сърбят ушите отвътре, трябва да посетите лекар, който ще ви предпише лечение. Обикновено терапията зависи от проблема, който е предизвикал неприятния симптом.

1. При отомикоза се предписват антимикотични лекарства. Тези средства потискат активността на гъбичките.

2. В случай на отит на средното ухо се използват антибактериални лекарства. Може би лекарят ще ви препоръча капки. Ако се открие екзема или друго дерматологично заболяване, се препоръчва използването на антихистамини.

В края на краищата, навременното лечение ще ви помогне да се справите със заболяването по-бързо.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес