Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

При подагра - топли или студени компреси да правим

17 февруари 2024, 19:21 часа

Подаграта, представляваща форма на артрит, е изключително болезнена и често засяга ставите, най-често палецът на краката. Съпътства се от натрупване на кристали на пикочната киселина, което причинява интензивна болка. Малък допир може да предизвика значително страдание. В търсене на облекчение се предлагат различни компреси, които могат да се прилагат за облекчаване на симптомите на подагра.

Лекар: Пийте тези билки при проблеми с подаграта

Топли компреси 

Ракиен компрес с камфор: В половин литър ракия се добавят 10 грама камфор, след което получената смес се използва за направа на компрес върху болното място през вечерта. Смяната на компреса през нощта се препоръчва няколко пъти.

Мляко и винен оцет: Сварете половин литър прясно мляко и добавете 3-4 капки винен оцет. Получената смес се използва за компреси сутрин и вечер върху засегнатите места.

стъпало

Масаж с етерични масла: Смес от етерични масла като кипарис, лавандула, лайка, мента, здравец, евкалипт и розмарин се прилага чрез масаж за облекчаване на силната болка.

Керосин и чушков компрес: Смес от керосин, олио и червени чушки се използва за мазане върху болните места преди лягане.

Дафинови листа и хвойна: Прах от дафинови листа и хвойна игличка, смесени с масло, се втриват в засегнатите области за облекчение на болката.

Кисело мляко - вдига или сваля пикочната киселина

Студени компреси 

При силен пристъп на болката, се препоръчва прилагане на студени компреси. Такива компреси могат да са пакетче лед или замразена храна.

В борбата с подаграта, комбинирането на топли и студени компреси, масажи с етерични масла и регулиране на хранителния режим може да донесе облекчение на страданията на засегнатите. Важно е да се консултирате с лекар, преди да приложите нови методи за лечение, и да следвате индивидуални насоки за постигане на най-добри резултати.

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес