Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прекомерната употреба на този витамин уврежда сърцето

20 март 2024, 14:50 часа

Въпреки че някои рискови фактори като пол, фамилна анамнеза за заболяване и етническа принадлежност не могат да бъдат променени, предотвратими причини като затлъстяване, висок холестерол, високо кръвно налягане, тютюнопушене, лоши хранителни навици и заседнал начин на живот значително допринасят за сърдечно-съдовите заболявания.

Вижте още: Бомба от витамини: 5 пролетни зеленолистни зеленчуци, които трябва да консумирате

Скорошно проучване на изследователи от The Cleveland Clinic Lerner Research Institute, публикувано в списанието Nature Medicine, сочи потенциална връзка между повишените нива на ниацин, витамин B3 и сърдечно-съдовите заболявания.

Д-р Стенли Хейзън, водещ автор на изследването, обясни, че първоначално изследването е било насочено към откриване на нови пътища, които допринасят за сърдечните заболявания извън традиционните рискови фактори. Проучването идентифицира съединение, наречено 4PY, свързано с бъдещи сърдечно-съдови събития, особено инфаркти и инсулти, което е страничен продукт от прекомерния прием на ниацин.

Ниацинът, известен още като витамин B3, помага за превръщането на храната в енергия и поддържа здравето на кожата и нервната система. Докато ниацин може да се получи чрез диета или добавки, излишъкът се екскретира в урината.

4PY може да допринесе за атеросклероза

Анализът на плазмата от индивиди със стабилно сърдечно здраве разкрива силна връзка между по-високите нива на 4PY и развитието на нежелани сърдечни заболявания. Въпреки това д-р. Хейзън предупреди да не се елиминира напълно ниацинът, подчертавайки важността на консултацията с лекар, преди да вземете добавки без рецепта.

Вижте още: 8 често срещани симптома на дефицит на важния витамин B12

Проучването установи също, че излишъкът от 4PY причинява съдово възпаление, което допринася за атеросклероза, състояние, характеризиращо се с натрупване на плаки в артериите.

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес