Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Преди кафето и закуската: Това е най-добрата сутрешна напитка

30 август 2021, 07:55 часа

Не всеки знае колко е важно да останете хидратирани през целия ден. Въпреки че повечето напитки могат да утолят жаждата ви, съвсем малка част от тях са подходящи за правилното хидратиране на тялото ви. Диетологът Ейми Шапиро споделя на коя напитка трябва да се обърне внимание и колко често трябва да се пие тя.

"Най -добре е да започнете всяка сутрин с чаша вода с лимон. И да, това трябва да се случи преди първата ви чаша кафе или закуската", съветва тя.

Според лекаря, лимонът е добър източник на витамин С, така че добавянето на малко лимонов сок към водата може да даде солидна доза от това вещество. Шапиро отбелязва, че витамин С е мощен антиоксидант, който не само помага за укрепване на имунната система и предотвратява развитието на сърдечни заболявания, но също така предпазва кожата от свободните радикали.

Освен това, лимонът е естествен детоксикатор, който поддържа функцията на черния дроб и помага за контролиране на нивата на кръвната захар. За да ускорите метаболизма, можете да добавите малко лют червен пипер към водата, отбеляза специалистът.

Шапиро посъветва да пие пие вода с лимон сутрин на гладно, за да се извлече максимума от него. Както обясни диетологът, през нощта тялото се дехидратира, така че рехидратацията след 8 часова почивка е изключително важна. Според нея, това ще активира работата на целия организъм, осигурявайки му необходимата енергия.

Тук не става дума за наситен лимонов сок, а за съвсем малко количество лимон. Можете дори да нарежете половин лимон с кората на малки парчета и да ги оставите във водата през нощта. Така сутринта ще разполагате с изключително полезна напитка, която съдържа не само витамин С, но и мощни противоракови субстанции. Веществата, съдържащи се в лимоновата кора, предотвратяват запека, подобряват храносмилането, подсилват имунната система. С тяхна помощ алкализирането на кръвта се стимулира.

Лимоновата кора премахва токсините от организма, предотвратява подуването на корема и съдейства за изчистването на черния дроб. С веществата, които се съдържат в лимоновата кора се редуцира високото кръвно налягане, успокояват нервите и действат антисептично.

Освен във водата, можете да използвате кората и като добавка за салати, ястия, десерти. След като измиете добре лимона, можете да го оставите във фризера. Когато ви трябва кора, можете да я настържете, както е замръзнала. 

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес