Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ползите от райската ябълка, за които не предполагате

05 януари 2024, 18:21 часа

Преведено от латински райска ябълка означава „храна на боговете“. Китай се счита за родното място на този вкусен и често пренегребван плод. Той се отглежда и в много страни от Европа и Азия: Япония, Корея, Испания, Италия, Израел. Райската ябълка също се отглежда в Грузия, Азербайджан и южната част на Крим. Нейната редовна консумация носи куп ползи за здравето.

Полезни свойства на райската ябълка

Тя изобилства от витамин С, който е изключитело важен за правилното функциониране на имунната система. Освен това той стимулира производството на колаген, който е от значение за здравето и младостта не само на кожата, но и на ставите.

Защо падат плодовете на райската ябълка?

Благодарение на калия и магнезия в състава си, плодът е полезен при сърдечни заболявания. Каротинът, който също влиза в състава му, оказва положителен ефект върху зрението.

Райските ябълки са с високо съдържание на ликопен, което означава, че имат противораков ефект, пише изданието The Health Site.

Поради танина райските ябълки са твърде тръпчиви и неподходящи за консумация. За да донесе наслада консумацията на този плод, той трябва да е узрял. В южните райони, в които се отглежда, той се бере едва след първата слана. По този начин плодът губи по-голямата част от танините си и става сладък като мед. Ето защо е много важно да не купувате светло оранжеви плодове. Кожата на самия плод е прозрачна, тъмно оранжева с червеникав оттенък.

Най-сладкият сорт се счита за „краля на шоколада“. Външно е тъмнокафяв на цвят, с черни надлъжни ивици. Колкото повече черни надлъжни ивици има този плод, толкова по-сладък е той.

Най-често на Изток райската ябълка се яде прясна. Вкусна е и сушена. Вторият вариант няма типичната горчивина и вискозитет, тъй като цялата влага се изпарява от плода при сушене, което означава, че в него не се съдържат танини.

Райските ябълки се съчетават добре с всички храни, с изключение на млякото - в комбинация тези продукти може да причинят хранително отравяне.

От коментирания плод се приготвят всякакви десерти, може да се добавя към сладка каша, извара или пайове.

Хората, страдащи от стомашни заболявания, язва, запек и чревна непроходимост, не трябва да ядат райска ябълка. Тъй като плодът съдържа голямо количество глюкоза, той е противопоказан при диабет, отбелязва още здравният портал.

Още: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат райска ябълка

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес