Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полифенолите в растенията намаляват риска от затлъстяване и диабет

03 октомври 2024, 07:15 часа

Полифенолите са естествено срещащи се съединения в растенията, които са привлекли вниманието на обществеността заради потенциалните си ползи за здравето, особено за намаляване на риска от затлъстяване и диабет. Тези биоактивни съединения се съдържат в изобилие в различни плодове, зеленчуци, чай, кафе и вино и са известни със своите антиоксидантни свойства. Нови изследвания показват, че полифенолите могат да играят решаваща роля в модулирането на метаболитното здраве, като по този начин намаляват риска от затлъстяване и диабет.

Механизми на действие

Полифенолите оказват своето въздействие чрез няколко механизма. Първо, те действат като антиоксиданти, като неутрализират вредните свободни радикали в организма, които могат да увредят клетките и да доведат до възпаление - ключов фактор за развитието на затлъстяване и инсулинова резистентност, която е предшественик на диабета. Като намаляват оксидативния стрес и възпалението, полифенолите спомагат за поддържането на функцията на клетките, участващи в метаболизма на глюкозата, като бета-клетките на панкреаса и мускулните клетки, подобрявайки инсулиновата чувствителност.

Още: Червено цвекло - как влияе на кръвната захар и може ли да се консумира от диабетици

Второ, полифенолите влияят върху регулацията на гените, свързани с метаболизма на мазнините. Проучвания показват, че някои полифеноли, като например тези, които се съдържат в зеления чай (катехини) и горските плодове (антоцианини), могат да активират AMP-активираната протеин киназа (AMPK) - важен ензим в клетъчната енергийна хомеостаза. Активирането на AMPK засилва разграждането на мазнините и подобрява инсулиновата чувствителност, като и двете са от съществено значение за поддържане на здравословно тегло и предотвратяване на диабет тип 2.

Въздействие върху чревната микрофлора

Друг начин, по който полифенолите допринасят за метаболитното здраве, е чрез взаимодействието им с чревната микрофлора. Чревната микробиота - сложна общност от микроорганизми, живеещи в храносмилателния тракт - играе жизненоважна роля за енергийния баланс и метаболизма на глюкозата. Полифенолите могат да променят състава и активността на чревната микробиота, като насърчават растежа на полезните бактерии, които допринасят за производството на късоверижни мастни киселини (SCFA). Установено е, че SCFA повишават инсулиновата чувствителност, намаляват възпалението и регулират апетита, като всички тези фактори са важни за предотвратяване на затлъстяването и диабета.

Още: Причини и фактори, които водят до затлъстяване

Епидемиологични данни

Няколко епидемиологични проучвания потвърждават ролята на полифенолите за намаляване на риска от затлъстяване и диабет. Например проучване, публикувано в Journal of Nutrition, установява, че лицата с по-висок хранителен прием на флавоноиди, вид полифенол, са с по-нисък риск от развитие на диабет тип 2. Друго проучване показва, че богатите на полифеноли диети, като например средиземноморската диета, са свързани с по-ниско телесно тегло и намален риск от метаболитен синдром - съвкупност от състояния, които увеличават риска от сърдечни заболявания, инсулт и диабет.

Източник: Medicalnewstoday

Тези чудодейни вещества помогат за здравето на червата и увеличат дълголетието

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес