Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подуването на ръцете: Симптом за опасно заболяване - ето какво е то

24 август 2024, 17:40 часа

Повечето хора нямат представа какво означават симптоми като подуване и сърцебиене, тъй като според експертите те могат да показват състояние, което всяка седмица убива по един млад човек в Обединеното кралство. Според нов доклад повечето хора казват, че не биха посетили лекар, ако имат симптоми като подуване на ръцете, краката, глезените или стъпалата, сърцебиене (ускорен или неравномерен сърдечен ритъм), необичайна умора, замаяност или задух, които се свързват с възпаление на сърдечния мускул, известно като миокардит.

82% не биха потърсили помощ при грипоподобни симптоми като главоболие, болки в тялото, болки в ставите или повишена температура, а само малко повече от една четвърт от хората знаят какво е миокардит, съобщи Mirror, цитирани на БГНЕС.

Обявяването на първия Ден за повишаване на осведомеността за миокардита в Обединеното кралство има за цел да подобри обществената осведоменост и разбирането на миокардита и да насърчи хората да потърсят помощ, когато имат нужда от нея. Ранното откриване и лечение могат да намалят риска от дългосрочни усложнения или смъртни случаи от това заболяване.

Още: Как ви алармира тялото при проблем с холестерола: 5 признака

Експертите казват, че с повишаването на осведомеността представителите на обществеността са по-добре информирани да следят собственото си здраве и да задават правилните въпроси на личния си лекар, ако са обезпокоени.

„Толкова е важно да сте наясно със симптомите и да знаете, че е нормално да потърсите медицинска помощ, ако ги изпитвате“, каза Анди Дженсънс, председател на благотворителната организация „Миокардит Великобритания“, чийто син Александър Дженсънс умира от това състояние на 18-годишна възраст.

„Изминахме дълъг път от началото на нашата дейност през 2013 г., когато почти нямаше информация за миокардита, но въвеждането на Национален ден за повишаване на осведомеността е невероятна стъпка напред. Александър би оценил факта, че датата на Деня за повишаване на осведомеността е и същата дата, на която щеше да бъде неговият рожден ден“, добави Дженсън.

Превръщането на миокардита в нарицателно име и подпомагането на обществеността, общопрактикуващите лекари, центровете AandE и медицинския персонал да знаят и да разбират за какво да внимават е ключова стъпка за ефективното идентифициране, диагностициране и лечение на миокардита, казват експертите. Първият Ден за повишаване на осведомеността за миокардита се проведе наскоро, на 17 август тази година.

Още: Мускулни болки: Естествен лек, който действа

Кога подуването на ръцете е опасно

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес