Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подправката, която подобрява паметта и предпазва от деменция

13 юни 2022, 08:20 часа

Когато става дума за здравето на мозъка, лекарите препоръчват да се следват няколко прости правила, за да се сведе до минимум рискът от невродегенеративни разстройства. Например, според д-р Уилям Лий, има определени храни, които могат да бъдат защитни и да предотвратят появата на деменция.

По-специално, за подобряване на паметта и когнитивните способности, той препоръчва консумацията на куркума. "Активната съставка в подправката е куркуминът. Той е мощен антиоксидант и противовъзпалително средство, което е свързано с подобряване на паметта и образуването на нови мозъчни клетки", казва докторът. Той съветва да се добавят разнообразни подправки към различни ястия, включително обикновени бъркани яйца, пържени или задушени зеленчуци и сосове, пише Express.co.uk.

Допълнително Лий предлага да включите в ежедневното си меню по-мазни риби от рода на сьомга, пъстърва и сардини. Тази риба е богат източник на така нужните за организма омега-3 мастни киселини, употребявани от мозъка за изграждане на нервни клетки. Омега-3 също могат да отложат когнитивния спад с напредването на възрастта, според множество проучвания.

Друга храна, стимулираща мозъка, са семките от тиква, те са чудесен източник на магнезий, мед и цинк. Това са минерали, които са "важни за оптималната памет и невронната функция", добави Ли.

В последните проучвания учените откриха първите признаци на деменция, които трябва да се забележат. Въпреки че заболяването е нелечимо, ранното диагностициране ще помогне за забавяне на прогресията му, казаха лекарите.

Първите признаци на деменция са загуба на памет, промени в настроението, затруднена концентрация и объркване по отношение на времето и мястото. Хората с деменция може да се затрудняват при изпълнение нормални ежедневни задачи. Например, проблеми могат да възникнат по време на елементарното приготвяне на храна.

Към днешна дата учените са установили над 200 подтипа деменция, но болестта на Алцхаймер се смята за най-често срещаната. Според лекари от Асоциацията на Алцхаймер, симптомите се влошават с времето и стават достатъчно тежки, за да пречат на обичайния начин на живот.

„Микроскопичните промени в мозъка започват доста преди първите признаци на загуба на паметта“, отбелязва благотворителната организация. По-специално се наблюдават две анормални структури - отлагания на бета-амилоидни и неврофибриларни преплитания, които увреждат и убиват нервните клетки в мозъка. Последните са "усукани влакна" на друг протеин, известен като тау, който се натрупва вътре в клетките.

Учени: Предпочитанието към тези храни издава деменция

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес