Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По-нисък риск от диабет с 30%: Заменете само тази храна в диетата си

23 юли 2024, 15:51 часа

Храненето очевидно влияе върху нашето благосъстояние, здравен статус и рисковете от развитие на хронични заболявания. Ново проучване показа как смяната на популярен хранителен продукт може значително да намали риска от диабет. Учените решиха да проучат какво се случва, когато наситените животински мазнини (като масло) се заменят с ненаситени растителни мазнини (като зехтин), съобщава изданието The Health Site. 

Подробности за проучването

113 участници бяха разделени на случаен принцип в две групи:

  • такива, които са се придържали към диета с високо съдържание на наситени мазнини
  • други, които са се придържали към диета с високо съдържание на растителни ненаситени мазнини.

Ендокринолог: Това е най-добрият хляб при диабет

Учените откриха, че по-високата консумация на наситени животински мазнини корелира с по-здравословни липидни профили и по-висок прием на растителни ненаситени мазнини.

Участниците с диета с по-малко наситени мазнини и повече ненаситени мазнини, са имали значително намален риск от сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2. По-конкретно, в проучването EPIC-Potsdam участниците с висок MLS са имали 32% по-нисък риск от сърдечни заболявания и 26% по-нисък риск от диабет тип 2.

Зехтинът е ценен не само заради богатия си вкус и наситен цвят, но и заради многобройните си ползи за здравето. Често се смята за ключов компонент на средиземноморската диета и се свързва с намален риск от сърдечни заболявания, диабет и затлъстяване. 

Какви са ползите от зехтина?

Изследванията свързват консумацията на зехтин с:

  • понижено кръвно налягане
  • намаляване нивото на "лошия" холестерол (LDL)
  • намаляване на възпалението
  • повишени нива на "добър" холестерол (HDL)
  • подобряване на когнитивните функции
  • намаляване на риска от диабет тип 2

Дори малки количества могат да имат значение. Проучване от 2022 г. установи, че консумацията само на 1,5 чаени лъжички зехтин на ден намалява риска от ранна смърт по каквато и да е причина с 19%.

Редовната консумация на зехтин:

  • Активира всички метаболитни процеси в организма, което насърчава неговото подмладяване и предотвратява развитието на атеросклероза. Атеросклерозата е най-честата причина за инфаркт на миокарда, исхемични инсулти и сенилна деменция.
  • Намалява кръвното налягане благодарение на влизащото в състава му биологично активно вещество олеуропеин.
  • Подобрява въглехидратната обмяна, спомага за повишаване на чувствителността на клетките към инсулин. Поради това се препоръчва за профилактика на диабет, намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, а също и срещу затлъстяване.

Лекар: Тези хора са с най-висок риск от диабет

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес