Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По колко ядки може да ядете на ден за максимална полза?

07 октомври 2024, 21:48 часа

Редовната консумация на ядки помага за установяване на оптимални нива на холестерол в организма и намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания в дългосрочен план, съобщава изданието The Health Site.

Също така ядките са богати на антиоксиданти. Поради факта, че са мазни, те ни помагат да се чувстваме сити по-бързо и по-дълго, така че в разумни количества са подходящи за редукционна диета. В допълнение към горните ползи, съставът на всички видове ядки също показва, че те са много калорични. Така че, ако „ядете“ ядки от сутрин до вечер, резултатът няма да бъде загуба на тегло, а напротив, наддаване на тегло. И това няма да е наддаване на тегло поради мускулен растеж, а поради затлъстяване, пояснява изданието.

Кои ядки са най-полезни за възрастните хора? 

Колко ядки можете да ядете на ден?

Експертните мнения се различават леко. Въпреки това, повечето експерти са съгласни, че трябва да се консумират една шепа ядки на ден. Това е порция от приблизително 30 грама ядки на ден. Ако е възможно, опитайте да претеглите това количество ядки и след това да ги изсипете в ръката си. Ще получите необходимата оценка и в бъдеще ще можете да измервате правилната порция според обема храна в дланта на ръката си, съветва здравният портал.

Какви ядки да ядем?

В същото време трябва да се отбележи, че ако ядете шепа печени солени фъстъци всеки ден, това не е идеално за постигане на дневната ви цел. Ядките трябва да се консумират предимно в натурален вид – без термична обработка и овкусители. Те могат да се консумират с кисело мляко, салата и т.н. Солените ядки, ядките с шоколад или дори ядките с различни вкусове не са това, върху което трябва да се съсредоточите. 

Миксовете от различни видове ядки имат различни ползи за нашето здраве, но те са добър начин за балансиране на консумираните растителни мазнини. 

Някои ядки съдържат повече определени хранителни вещества от други. Например, само един бразилски орех осигурява повече от 100% от препоръчителния дневен прием на селен.

Съдържанието на въглехидрати в ядките варира значително. Лешниците, макадамията и бразилските орехи съдържат по-малко от 2 грама смилаеми въглехидрати на порция, докато кашуто съдържа почти 8 смилаеми въглехидрати на порция.

Като се има предвид това, ядките обикновено са отлична храна за диета с ниско съдържание на въглехидрати.

Ядките са с високо съдържание на мазнини, ниско съдържание на въглехидрати и са отличен източник на няколко хранителни вещества, включително витамин Е, магнезий и селен.

Кардиолог: Една шепа от тези ядки на ден понижава холестерола

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес