Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Плодовете и зеленчуците, които борят депресията

06 април 2024, 06:30 часа

Редовната консумация на определени плодове и зеленчуци подобрява настроението и помага при депресия. Освен това те повишават устойчивостта на организма не само към вируси и бактерии, но и към загуба на сили, стрес и депресивни състояния.

"Ако мислите, че липсата на хранителни вещества се усеща само през есента, когато слънчевата светлина намалява, грешите. Пролетта се счита и за период, в който психичните заболявания се обострят, а някои признаци на неврози могат да се появят дори при здрави хора", казва руският диетолог д-р Вероника Сухова.

4 скъпоценни камъка, които да осветят пътя ви през депресията

"Депресията е опасно състояние, съпроводено със загуба на интерес към живота. Води до самота, проблеми в работата и в личния живот. Някои дори започват да мислят за самоубийство", конментира специалистът.

Експертът изброява плодовете и зеленчуците, които помагат в случая. Те включват банани, авокадо, спанак, моркови, гъби.

Зеленчуци и плодове против депресия

"За поддържане на здравето и благосъстоянието е важно да се храните разнообразно, включително плодове и зеленчуци. Някои от тях съдържат вещества, които могат да помогнат за справяне със симптомите на депресия", казва диетологът.

Специалистът назова няколко здравословни плодове и зеленчуци.

Банани - те са богати на триптофан, който помага на тялото да произвежда серотонин, известен като „хормона на щастието“. Бананите също съдържат витамин B6, който участва в производството на невротрансмитери, важни за регулиране на настроението.

Авокадо  - този плод е богат на мононенаситени мазнини, които подпомагат здравето на сърцето и мозъка. Авокадото също така съдържа витамин B6 и фолиева киселина, които са важни за поддържането на нормалното функциониране на нервната система.

Спанак - този зелен листен зеленчук е богат на магнезий, който помага за намаляване на стреса и безпокойството. Съдържа и фолиева киселина, която помага за поддържане на нормалното психично здраве.

Морков - той е богат на бета-каротин, който тялото превръща във витамин А. Този витамин е важен за поддържане на здрава имунна система и нормална мозъчна функция.

Гъби - те съдържат витамин D, който е важен за поддържането на здрави кости и имунната система. Дефицитът на витамин D може да увеличи риска от развитие на депресия. Освен това неговият дефицит води до спад в имунната защита и болки в костите.

Какви са признаците и симптомите на депресия при мъжете

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес