Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Парабените причиняват рак на гърдата

16 януари 2012, 13:31 часа

Парабените - химични съединения, които се добавят в козметиката, фармацевтичните и хранителни продукти като консерванти, са били открити в 99% от образци на тъкани на 40 жени с рак на гърдата, съобщи в. "Дейли мейл".

Според специалистите откритието е много тревожно. Учените предупреждават за потенциалната опасност от парабените още от 1998 г. Смята се, че те притежават естрогенни свойства, което провокира развитието на рак на гърдата.

Това обаче не пречи на производителите да ги добавят към хидратиращите средства, към декоративната козметика, пяната за бръснене, дезодорантите и дори към пастата за зъби.

Парабени има и в редица хранителни продукти. Група изследователи под ръководството на д-р Филип Дарбр от университета Рийдинг е изследвала образци от тъкани, взети от 40 жени, на които е била правена мастектомия в промеждутъка между 2005 и 2008 г. Общо са били събрани 160 образеца.

В 99% от тях учените са открили най-малко по един парабен. А в 60% са се съдържали пет парабена. Въпреки това експертите подчертават, че все още е рано да се говори за пряка връзка между парабените и рака на гърдата. БТА

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес