Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отслабване без глад - 5 храни, които помагат

06 юни 2024, 11:22 часа

Отслабване без гладуване - това е възможно, необходимо е само да включите правилните храни в диетата си. Усещането за ситост е напълно постижимо дори с нискокалорична диета. Просто трябва да наблегнете на диетични храни, които засищат добре. Според изданието The Health Site те включват яйца, зеленчуци (краставици, домати, броколи), плодове (ябълки, грейпфрути, кайсии), месо (задушено или варено), риба.

5 храни за отслабване без гладуване

Яйца - тази храна включва компоненти, които осигуряват усещане за ситост. Яйцата съдържат протеини, мазнини и въглехидрати, но не в прекалено високо количество. Въпреки това е препоръчително продуктът да се вари, а не да се пържи.

Какво трябва да ядете на закуска, ако искате да отслабнете

Зеленчуци - краставиците, доматите и броколите „пълнят“ добре стомаха и в същото време предотвратяват появата на наднормено тегло.

Плодове - препоръчително е да се обърне приоритетно внимание на най-нискокалоричните плодове: портокали, грейпфрути, ябълки, кайсии, праскови. Тезо плодове са много засищащи и източник на хранителни вещества.

Портокалите са богат източник на витамин С, който принадлежи към групата на антиоксидантите. Витамин С в диетата намалява риска от рак и сърдечни заболявания, а също така помага за понижаване на кръвното налягане. Освен ефекта за отслабване, портокалите имат и свойства, които са полезни за подобряване на функционирането на тялото.Високото съдържание на витамин С в портокалите също така предотвратява и в случай на инфекция съкращава продължителността на бактериалните и вирусни инфекции. Един зрял портокал (около 250 гр) съдържа приблизително 120-130 мг витамин С и покрива 130% от нуждата от витамин С на възрастен човек.

Допълнителното наличие на флавоноиди допринася за по-доброто му усвояване в организма (което дава предимство на портокалите пред хранителните добавки с този витамин). Освен това портокалите са отличен източник на витамини от група В, витамини А, Е, магнезий, калций и фосфор.

Високото съдържание на фолиева киселина има благоприятен ефект върху кожата и нервите, а наличието на калий помага за поддържане на нормално кръвно налягане и сърдечен ритъм. Портокалите са богати на диетични фибри, които забавят усвояването на фруктозата и глюкозата в организма, без да предизвикват рязко увеличаване на количеството им. Диетичните фибри регулират храносмилателния тракт и спомагат за поддържане на ниски нива на LDL холестерол.

Яденето на месо е добър начин да се наситите и да получите тласък на енергия. Но има важен момент: препоръчително е да задушавате или варите месото. Печенето не е най-добрият вариант за термична обработка.

Рибата не само засища глада, но и е източник на важни за организма съединения и микроелементи. Но в случая е важно е как е бил обработен продуктът. Пържената риба не е от полза. Но варенето на пара е напълно приемлив вариант по време на диета.

Лекар: Този витамин ускорява отслабването

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес