Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От колко протеин се нуждае тялото ни на ден?

02 август 2024, 12:52 часа

Протеинът, намиращ се във всяка клетка, тъкан и орган в нашето тяло, осигурява структура, улеснява комуникацията между клетките, транспортира молекули и изгражда нови клетки. Той присъства в нашата коса, кожа, мозък, черен дроб, сухожилия.

Протеинът предлага много ползи за здравето, включително насърчаване на ситостта, намаляване на желанието за захар, подпомагане на възстановяването и растежа на мускулите и засилване на метаболизма.

9 храни, които съдържат повече протеини от яйцата

Като един от трите макронутриента, от които тялото ни се нуждае за енергия, протеинът е уникален с това, че телата ни не го съхраняват в резерви, както правят с въглехидратите и мазнините. Следователно трябва да сме сигурни, че получаваме достатъчно протеини чрез диетата си, за да отговорим на нуждите на тялото си, пише изданието The Health Site.

Каква е дневната нужда от протеин за тялото ни? 

Оптималният дневен диапазон от протеини, които хората трябва да имат, за да осигурят най-голяма полза от това основно хранително вещество, е както следва:

  • Възрастни жени: около 46 грама протеин на ден
  • Възрастни мъже: около 56 грама протеин на ден

Въпреки това, тези препоръки могат да варират значително в зависимост от различни фактори като възраст, пол, ниво на активност и общо здравословно състояние, допълва още изданието.

Според здравния портал определени групи често се нуждаят от по-големи количества протеин:

  • Бременни жени: Те се нуждаят от допълнителни протеини, за да поддържат растежа на плода.
  • Възрастни хора: Те може да се нуждаят от повече протеини, за да предотвратят загубата на мускули.
  • Спортисти: Необходим е повишен прием на протеин за възстановяване и изграждане на мускулна тъкан.

Приспособяването на приема на протеин към индивидуалните нужди може да помогне за оптимизиране на здравето и физическото представяне, като гарантира, че всеки получава точното количество за своята специфична ситуация, допълва още изданието.

Протеинът се съдържа не само в месото и рибата, но и в ядките, боба и дори зеленчуците. Съответно при създаването на балансирана диета е необходимо да се редуват храни от животински и растителен произход, за да се получат всички необходими микроелементи, които са изключително важни за здравето.

Червеният хайвер се счита за най-протеинов продукт от животински произход (около 30 гр в 100 гр продукт); рибата тон също е богата на важно хранително вещество (22-23 гр в 100 гр). Яденето на 100-150 гр червен хайвер е доста трудно, най-малкото поради голямото количество сол, чийто излишък ще доведе до негативни последици (задържане на течности и подуване). Но консумацията на 100-150 гр риба тон на ден е напълно възможна.

Кой е най-здравословният източник на протеини? 

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес