Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От какво се увреждат клапите на сърцето?

08 ноември 2023, 11:22 часа

Заболяването на сърдечната клапа обикновено се развива с течение на времето, като клиничните симптоми се появяват на възраст 60 и повече години, но сърдечните дефекти могат да бъдат резултат от инфекция, която атакува и променя структурата на сърдечните клапи в рамките на няколко дни.

Какво е заболяване на сърдечната клапа?

Всяка сърдечна клапа е сложен механизъм, който подобно на портата отваря и затваря потока на кръвта през камерите на сърцето и от сърцето към аортата и белодробната артерия. Вентилите позволяват на кръвта да тече само в една посока.

Човешкото сърце се състои от четири кухини - две предсърдия и две камери. Кръвта навлиза в предсърдията на сърцето през вените, от предсърдията към вентрикулите, от вентрикулите към големите артерии (аорта и белодробна артерия). По пътя на нейното движение, на кръстопътя на предсърдията във вентрикулите и вентрикулите в артериите, има сърдечни клапи - подвижни клапи, състоящи се от отделни елементи (куспиди). Ако сърдечната клапа не работи правилно, възникват проблеми с кръвния поток (под формата на обратен поток или запушен кръвен поток).

Здраво сърце: Кардиолог разкри 2 зърнени храни, с които то ще работи като часовник

Характерът на промените в сърдечните клапи може да бъде разделен на две групи:

- клапи, които не се затварят напълно (клапна недостатъчност), което води до регургитация (обратен поток) на кръвта през клапата в обратна посока (например от аортата към лявата камера) и

- клапи, които не се отварят правилно (клапна стеноза), което води до запушване и ограничаване на кръвния поток.

Клапните сърдечни дефекти са сравнително чести и представляват 20 до 25% от всички органични сърдечни заболявания при възрастни. Най-често откриваните пороци са на митралната клапа, на второ място са пораженията на аортната клапа. Почти във всички случаи при децата и в 90% от случаите при възрастните възникването на дефекта е свързано с ревматизъм. Второто по честота заболяване е бактериалният ендокардит. Редки причини за образуване на дефект могат да бъдат системен лупус еритематозус, склеродермия, ревматоиден артрит, а при възрастни - атеросклероза, коронарна болест на сърцето.

От особено значение е състояние, което често се среща при здрави хора, наречено пролапс на митралната клапа или „синдром на щракване“, „синдром на изскачаща клапа“, „синдром на щракане и шум“, „синдром на аневризмен пролапс на митралната клапа“, „синдром на Барлоу“ и др.

Митралната клапа блокира обратния поток на кръвта от лявата камера в лявото предсърдие. Пролапсът е състояние, при което клапните клапи в момента на свиване на вентрикула не затварят отвора „плътно“, а се огъват в кухината на атриума, позволявайки на кръвта да преминава в обратна посока. Това е придружено от характерен щракащ звук или сърдечен шум. Количеството кръв, което се връща в атриума, може да служи като мярка за тежестта на дефекта.

В зависимост от това кога се е появил проблемът на сърдечната клапа, се разграничават първичен и вторичен пролапс:

1. Първичният (идиопатичен) клапен пролапс е вроден и се причинява от генетичен дефект в структурата на съединителната тъкан, изграждаща клапните платна.

2. Вторичен (придобит) пролапс на сърдечната клапа се появява в резултат на гръдна травма, ревматизъм, инфаркт на миокарда и други причини.

Днес някои експерти смятат, че първичният пролапс на митралната клапа е просто вариация на нормата, а не заболяване.

СЪРЦЕТО: Всичко, което трябва да знаете

От какво се увреждат клапите на сърцето?

Вродени сърдечни дефекти. Ако човек е роден с определени видове сърдечни дефекти, като сърце с необичайна форма или анормални клапи, сърцето му ще бъде по-податливо на инфекция.

Анамнеза за инфекциозен ендокардит. Това заболяване може да увреди сърдечната тъкан и клапите.

Увредени сърдечни клапи. Някои състояния, като ревматична треска или инфекция, могат да увредят или белег на една или повече клапи.

Анамнеза за интравенозна употреба на наркотици. Ако човек е приемал лекарства чрез интравенозна инжекция, той е изложен на риск от инфекциозно възпаление на ендокарда.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес