Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От далечни времена има една вкусна подправка, която въздейства срещу болести и прави храната ароматна - ето тази

20 май 2023, 06:44 часа

Диетолози докладват, че съществува добра за всяко блюдо подправка, която удължава годините на живота, тъй като е благодеятел за сърцето и не само. Едва ли сте си давали сметка колко е важен именно той - черният пипер.

Влияе добре на хроничните възпаления

Подправката въздейства добре срещу всяко системно възпаление, което идва от натрупаните години. В резултат от такива възпаления често се пораждат деменция и артрит, проблеми с червата, някои разновидности рак, лоши ситуации с кръвното и много други видове болки. Подправката също влияе облагородяващо за добрата памет.

Лечение столетия наред

От едно време черният пипер се употребява не само в кулинарията, но и в народното лечение. Особено лечебен е поради големите нива от витамин С. Подправката въздейства като антибиотик, изгражда протекция от инфекции и различни здравословни проблеми.

Експертите още правят, заключение, че черното пиперче не дава възможност на мастните клетки да се увеличават и в същото време върши чудесна работа за изгарянето на мазнини.

При стомашни проблеми и инсомния 

Продуктът е с високо съдържание на фибри, включва желязо, калций, магнезий и много други необходима за организма елементи. Черният пипер се употребява от дълги векове за правилно лечение. Подправката облекчава проблемите със съня, въздейства добре на правилното храносмилане, въздейства при зъбобол и неблагоприятни усещания в устната кухина.

Прието е още, че подправката би могла да бъде полезна при хора, които искат да отслабнат. Чушките включват алкалоида пиперин. Интересното е, че, тъкмо той ви стимулира да кихнете, щом приближите подправката до ноздрите. Според специалисти пиперинът обслужва във ваша полза процеса по изгаряне на мазнини.

Винаги с мярка

Малките зрънца от черен пипер чистят добре червата и стомаха. Подправката снижава желанието да отвориш кутия с цигари.

Затова, похапвайте черно пиперче и не лишавайте гозбите ви никога от оздравителната му сила. Подправката е свръхполезна и в благоприятни количества е грижа за вас и вашия организъм.

Петър Георгиев
Петър Георгиев Отговорен редактор
Новините днес