Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Натурални начина за овладяване на сенна хрема

03 май 2023, 08:15 часа

Средата на май бележи точката на пресичане, където сезонът на дървесния прашец завършва и започва падането на полените на тревите, което го прави един от най-лошите периоди от годината за хората, които страдат от сенна хрема.

Приемането на лекарства в началото на сезона е решаваща първа стъпка. Специалистите от своя страна препоръчват антихистамините да се приемат не само в дните, когато симптомите са особено обезпокоителни, а и превантивно през целия сезон на сенната хрема. Старт седмици преди това, когато обикновено започвате да забелязвате хрема или сърбящи и сълзящи очи, дава най-голям успех.

Алергичният ринит (сенна хрема) – симптоми и лечение

Ако не можете да се сдобиете с лекарства без рецепта, ето шест метода, които да опитате, за да се справите със симптомите на сенна хрема:

Как да се справяме със сенна хрема

Избягвайте сутрините и вечерите на открито

Броят на полените е най-висок сутрин и привечер, като се повишава със затоплящия се въздух в началото на деня и отново вечер, когато се охлади. Поради това и излизането навън по средата на деня е начинът да се избегнат влошаващи се симптоми.

Лекар: Ако имате хрема над 14 дни, вероятно говорим за алергия

Мийте косата си вечер

Въпреки че изследвания тепърва ще потвърждават ефикасността му, експерти смятат, че миенето на косата през нощта помага при сенна хрема. Това е така, защото прашецът, уловен в косата в течение на деня, ако не бъде измит ще се прехвърли върху възглавницата ви, което означава, че след това ще търкате лицето си в него през нощта.

Прекарвайте повече време до морето

Въздухът на морския бряг е доста по-чист. Дърветата и тревите, които са основните разпространители на полени са на изввестно разстояние от морето. Дъждът също може да бъде полезен, тъй като отмива прашеца.

Отпуснете се

По време на периоди на стрес тялото освобождава хормони и химикали, включително хистамин, които могат да провокират симптоми на алергия. Изпадането в стрес от появата на сенна хрема също може да влоши последиците от нея, затова просто се отпуснете, като се разхождате (през деня).

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес