Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Напрежение в очите - причини, признаци и кога непременно трябва да отидете на лекар

04 юни 2024, 05:35 часа

Очите са крехки и изложени на риск от редица здравословни проблеми, които причиняват болка и проблеми със зрението.

Един от въпросните проблеми е свързан с усещането за силно налягане в окото, което е придружено от остра и силна болка. Под налягане в очите се разбира усещането за силно напрежение в очите.

Още: Ендокринолог: Никога не правете това, ако имате преддиабет

В тази статия ще научите повече за този проблем, причините за него и възможните начини за лечение.

Причини за налягане в очите

Експертите твърдят, че такова нещо може да бъде причинено от главоболие, проблеми със синузит, зъбобол или увреждане на зрителния нерв.

Инфекции на синусите

Една от най-често срещаните причини са инфекциите на синусите, причинени от различни бактерии, които нахлуват в зоната зад носа, очите и скулите. Такива инфекции са придружени от болка в тези области, запушване на носа, секрети, кашлица, главоболие и болки в ушите, но също така и от отпадналост и повишена температура.

Главоболие

Главоболието може да предизвика усещане за напрежение в очите, но не само това. Главоболието се съпровожда от възпаление на мускулите на шията и раменете, зачервяване на очите, подуване на лицето, увисване на клепачите и др.

Автоимунни заболявания

Според специалистите автоимунните заболявания могат да причинят подуване или възпаление в областта зад окото. По този начин те увреждат зрителния нерв, който предава зрителната информация от очите към мозъка. В такива случаи човек може да изпита загуба на зрението, проблеми с различаването на цветовете, болки в очите и зъбите.

Зъбобол

Проблем със зъбите или челюстта може да доведе до напрягане на лицевите мускули. Подобно нещо насърчава главоболието, благодарение на което натискът върху окото става по-силен.

Кога трябва да се консултирате с Вашия лекар

Консултация с лекар е необходима, когато имате висока температура, замъгляване или загуба на зрението, силно главоболие или загуба на чувствителност в тялото.

Лечение в домашни условия

Още: 6 начина да си набавите полезни за сърцето витамини, без да приемате хранителни добавки

  • Специалистите препоръчват прилагането на здравословен хранителен режим. Те съветват да се консумират храни, богати на витамини С, Е, А, но също така и на мед, селен и цинк. Според тях трябва да се внимава с пиенето на големи количества кофеин, който повишава налягането в очите.
  • Консумацията на много течности е от съществено значение, казват експертите.
  • Що се отнася до спането, трябва да спите с леко повдигната глава, за да се намали налягането, докато спите.
  • Ако използвате лекарства или разтвори за очи, придържайте се към препоръчаните дози. В противен случай може да увредите зрителния нерв.
  • Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

    Цвета Господинова
    Цвета Господинова Отговорен редактор
    Новините днес