Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-странните симптоми на болно сърце и инфаркт, които не сте чували

02 март 2022, 08:15 часа

Инфарктът е спешно състояние, което изисква незабавна медицинска намеса с цел съхраняване на здравето и живота на пострадалия. При инфаркт, както и при другите съдови инциденти като инсулта, колкото по-бързо реагирате и потърсите лекарска помощ, толкова по-големи са шансовете ви за оцеляване. Това прави разпознаването на симптомите от ключово значение. Вероятно считате, че е свързан с болка в сърцето и че тя може да ви послужи за ориентир? Грешите. Сред честите симптоми на сърдечно заболяване и инфаркт са такива, които не бихте свързали със сърцето. Това би забавило търсенето на лекарска помощ и би затруднило успешното ви лечение. Запознайте се с най-странните симптоми на инфаркта. Знанието може да спаси живота ви.

1. Болка в лявата ръка

Тя може да започва от сърдечната област, но може да бъде и съсредоточена изцяло в ръката или там да е най-силна. Болката в ръката може да обърка пациента, че не става въпрос за нещо сериозно и той да се забави с търсенето на лекарска помощ.

2. Обилно внезапно потене

Естествено е да се потите, ако е горещо или ако има друга причина – инфекция, вирус, стрес, менопауза. Ако обаче причина липсва, а се обливате в пот неочаквано, това може да е знак за сърдечен удар. Необходима е лекарска намеса за уточняване на състоянието.

3. Болка в челюстта

При такава болка вероятно ще помислите, че имате проблем от орален произход и едва ли ще я свържете със сърцето. Болката в челюстта обаче може да сочи приближаващ инфаркт особено ако идва от гръдния кош и се разпространява през гърлото към челюстта. Не губете време и потърсете помощ.

4. Замаяност, слабост

Тези симптоми естествено може да са свързани с ниско кръвно налягане, ниски нива на кръвната захар, диета, рязко изправяне и много други състояния и причини. Ако обаче към тях се причислят и болка, стягане, дискомфорт в сърдечната област или някои от горните симптоми – проверете дали не се касае за сърдечен проблем.

5. Гадене и киселини

Пациентите ги свързват със стомашен проблем, който не е спешен и това забавя търсенето на помощ и лечението. Съвсем не рядко инфарктът се проявява именно с подобни симптоми, както и с повръщане. Ако не може да си обясните причината за проблемите и симптомите ви, не се успокоявайте, че най-вероятно сте яли некачествена храна, не си поставяйте сами диагноза, а потърсете лекар. Винаги е по-добре да направите един излишен преглед, отколкото един закъснял.

Статията има само информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес