Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрата закуска за пречистване на кръвоносните съдове, всеки над 45 години трябва да я яде

02 юни 2024, 08:30 часа

Ако имате проблеми с кръвоносните съдове, трябва да започвате сутринта със специална закуска поне няколко пъти седмично. В нея е задължително да присъстват 3 съставки, които са полезни за кръвоносната система. А по желание добавете още нещо за засищане и удоволствие, съобщава изданието The Health Site. В случая закуската трябва да включва овесена каша, канела и зелен чай.

Най-добрата закуска за почистване на кръвоносните съдове: полезна за всички след 45 години

Съдовата атеросклероза е едно от най-честите заболявания сред възрастните хора. При такава диагноза стените на кръвоносните съдове се удебеляват и се образуват плаки, което влошава кръвотока.

Лекар: Тази грешка по време на закуска е пагубна за кръвната захар

Атеросклерозата е заболяване, което през последните години се подмладява. То често се диагностицира дори на 45-50 години. Понякога при деца и юноши възникват сериозни проблеми с кръвоносните съдове - поради изобилието от бързо хранене в диетата и заседналия начин на живот.

Здравословното хранене играе важна роля за поддържане на здравето на сърдечно-съдовата система. Поради тази причина е необходимо по-често да се ядат храни с „пречистващ” ефект - за предотвратяване на кръвни съсиреци и запушване на артериите. Този списък включва някои зеленчуци, плодове, риба. Но 3 продукта трябва задължително да присъстват като основа за закуска за прочистване на кръвоносните съдове - зелен чай, овесена каша и канела.

Зеленият чай неслучайно е считан за най-полезен за кръвоносните съдове. Богат е на антиоксиданти и намалява риска от атеросклероза.

Освен това зеленият чай има положителен ефект върху:

  • Работата на мозъка. Благодарение на съдържанието на кофеин, мозъчната активност се увеличава и нивото на аденозин, вещество, което забавя реакциите на нервната система, намалява;
  • Метаболизма. Зеленият чай мобилизира мастните киселини в човешката мастна тъкан, като насърчава загубата на тегло и повишава физическата ефективност;
  • Намаляване на риска от рак. Съдържащите се в състава полифеноли се борят с атипичните клетки и намаляват вредното въздействие на ултравиолетовото лъчение;
  • Сърдечносъдовата система. Антиоксидантите в чая подпомагат функционирането на сърцето и кръвоносните съдове, като намаляват окисляването на холестеролните частици;
  • Орални заболявания. Полифенолите в зеления чай потискат бактериите и премахват неприятните миризми;
  • Помощ в борбата с гастрита. Съдържащите се в зеления чай катехини потискат инфекцията Helicobacter pylori, която допринася за развитието на гастрит;

Зеленият чай намалява риска от развитие на болестите на Алцхаймер и Паркинсон, тъй като има положителен ефект върху мозъчната функция.

Диетичните фибри в овесените ядки не само почистват тялото, но и помагат за намаляване на нивото на "лошия" холестерол. Най-важното е да се изберат люспи, които изискват дълго варене, тъй като ъе запазват повече хранителни вещества.

Канелата е идеална съставка както за каша, така и за чай. Тя съдържа рекордно количество антиоксиданти, които помагат за разграждането на холестеролните плаки. Тази подправка помага и за намаляване на кръвното налягане. Основното нещо е да не се прекалява, защото всичко е здравословно в умерени количества. 

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес