Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Наистина ли джинджифилът и чесънът лекуват настинка - ето какво разкри лекар

22 декември 2022, 15:29 часа

Джинджифилът и чесънът имат репутацията на отлични антивирусни храни, но какви са реалните им ползи в борбата с настинката и инфекциите?

Отговор на този въпрос дава диетологът д-р Наталия Григориева. 

Чесън и джинджифил - помагат ли при настинка?

Лекарят споделя, че способността на чесъна да се бори ефективно с вирусите е потвърдена от научни изследвания. Алицинът в състава му стимулира синтеза на Т-лимфоцити - имунни клетки (Т-убийци), способни да унищожават вируси, които влизат в тялото.

Тази храна може да удължи живота с 10 години, консумирайте я всеки ден

Но количеството чесън, необходимо за защита на здравето, не може да бъде универсално, зависи от индивидуалните характеристики, състоянието на храносмилателната система. Д-р Григориева отбеляза, че в изследванията на учените е използван не самият продукт, а екстрактът от чесън

 „Обикновено здравият човек се нуждае от 1-2 скилидки на ден. Но на хората, страдащи от гастрит, колит, яденето на чесън не се препоръчва, понякога е противопоказано поради ефекта на този зеленчук върху лигавицата на стомаха“, споделя лекарят.

Що се отнася до джинджифила, антивирусните му свойства нямат научно потвърждение, уточнява медикът.

Колко чесън може да се яде на ден - всеки трябва да знае това

„Вирусното заболяване може да провокира повишено производство на токсични вещества, а джинджифилът е подходящ за детоксикация. Но срещу самия вирус неговите активни вещества са безсилни“, споделя д-р Григориева.

Важно: Статията е с информативна цел и не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес