Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли да се яде боб при диабет - ето какво разкриха учени

02 май 2023, 15:28 часа

Диетата е от първостепенно значение за контролиране на диабет. От нея задължително трябва да се изключат определени храни, а други да се включат.

Може ли да се яде боб при диабет?

Яденето на боб е добър начин за намаляване на нивата на захарта, включително при пациенти с диабет, твърдят британски учени.

Може ли да пиете алкохол, ако имате диабет?

Според Daily Express експертите са изследвали реакциите на възрастни, диагностицирани с диабет тип 2, към яденето на ориз, както и към яденето му заедно с боб.

Оризът е храна с висок гликемичен индекс, която поради високото си съдържание на въглехидрати може бързо да повиши нивата на кръвната захар. След хранене на доброволците са взети кръвни проби за анализ - в различно време спрямо времето, в което те са консумирали съответните храни.

Тестът показа, че добавянето на боб към диетата на хора с диабет допринася за значително намаляване на нивата на захарта. Според учените бобът е сред продуктите, които забавят усвояването на глюкозата в кръвта и по този начин се предотвратяват резките колебания в нивата на захарта. Този ефект се осигурява от съдържанието на протеини и разтворими фибри в боба.

Учени разкриха кои са 3-те най-опасни напитки за диабетиците

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес