Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Могат ли диетата и физическите упражнения да обърнат преддиабетното състояние?

27 август 2023, 20:00 часа

Преддиабетът е критично здравословно състояние, което се характеризира с по-високи от нормалните нива на кръвната захар, но все още не е достигнало нивото на диабет тип 2. Добрата новина е, че предиабетът често може да бъде обърнат чрез комбинация от промени в начина на живот, като се набляга предимно на диетата и физическите упражнения. Тези промени са не само ефективни, но и могат да окажат положително въздействие върху цялостното здраве.

Диетата играе централна роля в управлението на предиабета. Приемането на балансирана диета, която набляга на пълнозърнестите храни, постните протеини, плодовете, зеленчуците и здравословните мазнини, може да помогне за контролиране на нивата на кръвната захар. Избягването на сладки и рафинирани храни е от решаващо значение, тъй като те могат да предизвикат бързи скокове на кръвната захар. Вместо това избирането на храни с нисък гликемичен индекс може да помогне за стабилизиране на нивата на кръвната захар и да предотврати инсулиновата резистентност. Контролът на порциите също е важен, тъй като прекомерният прием на калории може да доведе до увеличаване на теглото и да влоши състоянието на преддиабет.

Диабет: Тази евтина закуска сваля кръвната захар

Упражненията са друг ключов компонент за преодоляване на преддиабета. Редовната физическа активност помага на мускулите да използват по-ефективно глюкозата, което понижава нивата на кръвната захар. Аеробните упражнения като ходене, каране на колело и плуване, както и силовите тренировки, могат да подобрят инсулиновата чувствителност и да насърчат загубата на тегло. Стремете се към поне 150 минути упражнения с умерена интензивност седмично, разпределени в няколко дни. Дори малки стъпки в движението, като например да се качвате по стълбите вместо с асансьора, могат да допринесат за по-добър контрол на глюкозата.

Диабет: Тези зеленчуци са най-лоши за кръвната захар

Управлението на теглото е тясно свързано с преодоляването на преддиабета. Свалянето на излишните килограми може значително да намали риска от развитие на диабет тип 2. Комбинацията от здравословно хранене и редовни физически упражнения не само подпомага загубата на тегло, но и поддържа цялостното метаболитно здраве. Дори скромна загуба на тегло от 5-10% от телесното тегло може да доведе до значително подобряване на нивата на кръвната захар.

Важно е да се отбележи, че макар промените в начина на живот да са ефективни, индивидуалните резултати могат да варират. От съществено значение е редовното проследяване на нивата на кръвната захар и тясното сътрудничество със здравен специалист или регистриран диетолог. Тези специалисти могат да предоставят персонализирани насоки и да помогнат за изготвянето на план, който съответства на конкретните нужди и цели.

Преддиабетът е обратимо състояние, а диетата и физическите упражнения са мощни инструменти за постигане на този обрат. Чрез приемане на балансиран хранителен режим, редовна физическа активност и регулиране на теглото, хората с предиабет могат да подобрят нивата на кръвната си захар, да повишат инсулиновата си чувствителност и да намалят риска от развитие на диабет тип 2. Осъществяването на тези положителни промени не само влияе положително върху метаболитното здраве на човека, но и допринася за цялостния му по-здравословен и активен начин на живот.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес