Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекари от цялата страна дават съвети за грипната епидемия

27 януари 2014, 08:00 часа

Общопрактикуващи лекари от цялата страна предвидиха появата на грипната вълна, която вече е факт. Грипният вирус е от типа „Масачузетс“, като инфекцията идва от Западна Европа. Необичайно топлото време за сезона е предпоставка за развитието на вируси, така че не е изключено да има и заболели от „Б“ групата – познатите „Виктория“ и „Калифорния“.

Различното на новия щам е, че той се характеризира с тежки симптоми още в самото начало на заразяването – висока температура, болки в гърдите, упорита суха кашлица и обща отпадналост. Грипът засяга организма, като отделя токсини, влияещи на всички органи и системи, така че често след него се стига до усложнения като отити, пневмонии, енцефалити и др. Инфекцията се предава по въздушно-капков път и според лекарите е силно заразна. Най-често заразяването става между членове на семейството, работния колектив и в детските заведения.

Според лекарите антибиотиците не са удачни, особено при първите симптоми на грипа, тъй като антибиотика не съдържа парацетамол и високата температура не се повлиява от него.

„Важно е да се спомене, че заболяването е от вирусо-грипен тип, а антибиотиците се прилагат при бактериални усложнения. Приемането на антибиотик по време на вирозата унищожава нормалната флора,намалява защитата на организма и селектира бактериални щамове,които в последствие трудно се поддават на лечение и стават нечувствителни.“ – разяснява д-р Лиляна Михайлова от ДКЦ 2 в гр. Хасково – общопрактикуващ лекар с над 30-годишен стаж.

„Традиционните средства като горещ душ, поемане на много течности и почивка не се изключват, но за да не се стига до усложнения в следствие на грипа, вземете Хюмексгрип.

Хюмексгрип е универсално симптоматично средство ,което съдържа няколко съставки ,повлияващи бързо симптомите на грипа. Това са парацетамол, който има температуропонижаващо и болкоуспокояващо действие, псевдоефедрин, който отпушва носа и хлорфенамин, който намялява обилната секреция и спира кихането. Продуктът има дневна и нощна формула, които осигуряват облекчаване на симптомите на грипа, поддържа пациента бодър през деня и осигурява добър сън през нощта. Дозата на парацетамола е добре изчислена за деня и трите таблетки, които са с един цвят няма как да се сбъркат от вечерната капсула, която не съдържа псевдоефедрин“ – препоръчва д-р Володя Василев, общопрактикуващ лекар в 18 ДКЦ, гр. София.

За повече информация четете ТУК.

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес