Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Възрастните хора трябва да ядат това за здрава щитовидна жлеза

26 септември 2024, 15:11 часа

Доктор Елена Кашух препоръчва възрастните хора да добавят тиква към диета, тъй като тя е богата на ценни витамини и минерали и е изключително полезна за здравето на щитовидната жлеза. Експертът обяснява, че тиквата е добър източник на витамин А, който играе важна роля за поддържане на зрителната острота и здравето на щитовидната жлеза.

Други ползи от тиквата

Освен това тиквата съдържа значителни количества калий и магнезий, които помагат за намаляване на отока и поддържат нормалната сърдечна функция.

Лекар: Това е най-добрата риба за щитовидната жлеза

Гастроентерологът допълва, че тиквата съдържа и фитостероли – специални растителни вещества, които влияят положително на здравето. Те помагат да се контролира нивото на лошия холестерол в организма. Това е особено важно, тъй като повишените нива на холестерол могат да увеличат риска от развитие на атеросклероза, която от своя страна може да доведе до инфаркт и инсулт.

Други храни, полезни за щитовидната жлеза

За да се намали рискът от патологии на ендокринната система, лекарят препоръчва диетично хранене с вещества, важни за здравето на щитовидната жлеза. За предотвратяване на заболявания и лечение на органа е необходимо да включите в диетата следните храни:

  • Фейхоа и райска ябълка - тези йодсъдържащи плодове могат да се ядат по всяко време на годината. Плодовете също са богати на натрий, магнезий и желязо. Освен това райската ябълка и фейхоа са склад на витаминни съединения А, С и Р.
  • Пресни морски дарове - миди, раци, риби, омари, скариди, калмари и др. са богати на йод. Те съдържат цинк, мастни киселини, фосфор, протеини, B12. Хората, които обичат морските дарове, имат силен имунитет, ендокринната им система редовно се захранва с важни хормони.
  • Морското зеле е основният източник на йодни съединения. Достатъчно е да ядете 70-100 грама водорасли на ден, за да може тялото постоянно да произвежда хормони на щитовидната жлеза. Съдържа още фосфор, магнезий, силиций и редица други полезни минерали.
  • Червена риба - сьомга, пъстърва, розова сьомга, сьомга и всяко червено месо съдържат тирозин. Това вещество помага да се синтезират необходимите хормони. Ако в диетата има достатъчно червена риба, тогава тялото получава калций, омега-3 мастни киселини , витамин D и фосфор. В допълнение, черният дроб на рибата е източник на селен.
  • Спанакът и лукът укрепват имунната система и са естествени антиоксиданти. Освен това спанакът съдържа уникален набор от микроелементи, важни за здравето на ендокринната система. Това са фосфор, цинк, йодни съединения, натрий, манган и др.

Също така е необходимо да се отбележат ползите от ябълките, горските плодове и ядките за всички системи на тялото. Кедровите ядки и орехите са богати на йодни съединения. Ябълките и боровинките съдържат антиоксидантни вещества, които предпазват клетките от вредното въздействие на свободните радикали.

Лекар: Ако имате висок холестерол, проверете щитовидната жлеза

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес