Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: В жегата задължително изпийте чаша от това преди лягане

14 юли 2023, 17:23 часа

Често можете да чуете, че не е необходимо да пиете течности преди лягане, тъй като това най-малко води до подуване. Но се оказва, че това съвсем не е така. Руският диетолог Людмила Бабич обяснява повече по темата. 

Какво трябва да се пие в жегата преди лягане?

"В жегата, напротив, преди лягане трябва да пиете вода, например в количество една чаша", казва експертът.

Според лекаря подуването и подпухналостта сутрин изобщо не зависят от пиенето на вода - причината за това е нарушение в работата на вътрешните органи.

Лекар: Хората, които имат проблеми със сърцето, задължително трябва да пият този сок в жегата

„Водата няма нищо общо с това. Напротив, липсата на течност причинява подуване, защото дехидратираното тяло страда и всъщност се опитва да се отърве от тези проблеми като задържа влага “, казва експертът.

Д-р Людмила Бабич обяснява, че в горещините водата трябва да се пие през целия ден, независимо от това дали усещате жада. Полезно е да изпиете първата чаша вода (за предпочитане топла) веднага след ставане от леглото - това активира чревната подвижност, а също така ускорява процеса на очистване на черния дроб от натрупаните в него токсини.

Що се отнася до навика да се пие вода преди лягане, лекарят препоръчва да се консумира минерална негазирана вода в количество от 200-250 ml.

Лекар: Пийте тази напитка всеки ден, за да се отървете от биреното коремче

„Водата допринася за разреждането на кръвта, а това е важно за предотвратяването на кръвни съсиреци, които са една от основните причини за инфаркт и инсулт“, отбелязва специалистът.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес