Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Този витамин не само спира косопада, но и сгъстява косата

09 януари 2023, 14:49 часа

Косопадът обикновено не е причина за безпокойство, но понякога може да е признак на медицинско състояние. В случая има един витамин, който може не само да предотврати загубата на коса, но и да я направи по-гъста и по-плътна.

Косата се състои основно от протеин, наречен кератин, който също така образува ноктите и външния защитен слой на кожата.

Витаминът, който спира косопада и сгъстява косата 

„Биотинът (витамин В7) е необходим в много малки количества, за да помогне на тялото да произвежда мастни киселини. Бактериите, които живеят естествено в червата ни, са способни да произвеждат това вещество, така че не е ясно дали имаме нужда от него под формата на добавка. Биотин се съдържа и в много храни, но в много малки количества “, казва трихологът Олег Спиридонов.

Учен: Този витамин увеличава риска от инсулт

Биотинът може да помогне при косопад и да уплътни косата.

 „Той предотвратява увреждането на космените фоликули и укрепва косата, предотвратявайки косопада. Източници на биотин са ядките, яйцата и месото”, обяснява лекарят.

Този витамин присъства в много храни, включително яйца, риба, месо, семена, ядки, сладки картофи, броколи и карфиол.

Няма достатъчно доказателства, за да се знае какви могат да бъдат ефектите от приема на високи дози добавки с биотин.

Лекар: Този витамин спира косопада

„Ако приемате добавки с витамин В7, не прекалявайте с тях, тъй като може да бъде вредно. Приемането на 0,9 mg или по-малко биотин на ден под формата на добавка е малко вероятно да причини вреда", споделя експертът.

Важно: Статията не е заместител на балансираното хранене и на консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес