Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това са най-полезните млечни продукти за възрастните хора

01 март 2023, 20:19 часа

Млечните продукти са източник на калций и те задължително трябва да присъстват в диетата на възрастните хора. Но сред тези продукти има и такива, които се открояват като по-полезни.

Кои са най-полезните млечни продукти за възрастните хора?

Отговор на този въпрос дава руският диетолог д-р Елена Соломатина. Според нея изварата и саламуреното сирене са най-полезните млечни продукти за възрастните хора.

Учени: Това е най-добрата напитка за възрастните хора, която топи мазнините

"Тези продукти осигуряват на тялото протеини и калций, като същевременно са по-малко мазни от "традиционните" сирена", споделя диетологът.

„Те имат ниско съдържание на мазнини, 15-20%, докато обикновените сирена съдържат около 45-50% мазнини.“

Специалистът споделя, че в напреднала възраст е важно да се контролира количеството консумирани мазнини, тъй като тяхното усвояване се влошава и нивото на мастните компоненти в кръвта се повишава - това е тясно свързано с натрупването на холестерол и развитието на атеросклероза.

Може ли възрастните хора да пият кафе?

Освен това изварата и саламуреното сирене съдържат по-малко сол. Нейният излишък, припомня д-р Соломатина, допринася за повишаване на кръвното налягане, влошаване на метаболитните процеси, а също така увеличава вероятността от развитие на рак на стомаха.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес