Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това са двете най-добри подправки за отслабване и нормална кръвна захар

04 юли 2023, 21:53 часа

Отслабването е цел за много хора, тъй като наднорменото тегло е основен фактор, допринасящ за различни потенциално опасни здравословни състояния.

Известно е, че наднорменото тегло може да увеличи риска диабет тип 2, сърдечни заболявания и мастна чернодробна болест. Но в случая е важно да се открият безопасни начини за отслабване.

Редовните упражнения в съчетание със здравословна и балансирана диета са доказан начин за загуба на тегло. Руският диетолог д-р Василиса Пономарева твърди, че добавянето на две подправки към диетата може да помогне за постигане на тази цел.

Лекар: Спрете да ядете тази храна на вечеря и след 1 месец ще отслабнете с 5 кг

2 подправки за отслабване и нормализиране на захарта 

Д-р Пономарева препоръчва канела и куркума заради техните отслабващи свойства, но те трябва да се съчетаят със здравословна диета.

„Някои подправки, като канела и куркума, са изследвани за способността им да регулират нивата на кръвната захар. Установено е, че канелата намалява инсулиновата резистентност и подобрява метаболизма на глюкозата“, казва диетологът.

Експертът пояснява, че ефектите им могат да варират в зависимост от дозата, продължителността на употреба и индивидуалния отговор. 

Лекар: Хората над 50 години трябва да правят тези 3 неща, за да отслабнат

„Някои проучвания показват, че куркуминът може да помогне за регулиране на кръвната захар чрез подобряване на инсулиновата чувствителност, намаляване на възпалението и подобряване на функцията на панкреаса, а джинджифилът също така подобрява инсулиновата чувствителност, понижава кръвната захар на гладно и подобрява метаболизма на глюкозата", казва още д-р Пономарева.

Стабилизирайки нивата на кръвната захар, тези подправки съдействат за предотвратяване на пикове и спадове в енергийните нива. Освен това те могат да намалят желанието за консумация на сладки храни.

"Въпреки проучванията, показващи потенциалното въздействие на тези подправки върху нивата на кръвната захар, важно е да се отбележи, че доказателствата не са убедителни и са необходими повече изследвания, за да се установи ясна връзка", обобщава д-р Пономарева.

Бързо отслабване със сода - лекар разкри как се прави

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес