Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това е най-полезната ядка за сърцето и кръвоносните съдове, яжте я всеки ден

04 октомври 2024, 12:16 часа

Ядките са изключително полезни, но най-вече една от тях се отличава с изключителни ползи за сърцето и кръвоносните съдове.

Най-полезната ядка за сърцето и кръвоносните съдове

Бадемите са много полезен продукт за сърдечно-съдовата система, според биолога д-р Александър Созикин. Експертът подчертава, че продуктът е източник на незаменими аминокиселини, протеини, омега-3, фибри, витамини, калий, калций, хром и магнезий. 

Лекар: В тази ядка има най-много витамини

„Причината за популярността на бадемите в полезността им за тялото като цяло. Бадемите са източник на есенциални аминокиселини, протеини, мононенаситени мастни киселини, фибри, витамини Е, В2, В7, В9, В12 и други, калий, калций, хром, манган, магнезий, мед, фосфор”, споделя биологът.

Според него бадемите намаляват риска от смъртност при наличие на сърдечно-съдови заболявания. Експертът уточнява, че продуктът понижава нивата на холестерола, образува антиоксиданти, предпазващи от отлагането на атеросклеротични плаки по стените на кръвоносните съдове. Освен това биологът отбелязва, че бадемите помагат за понижаване на кръвното налягане и стимулира притока на кръв към вътрешните органи.

„Бадемите също могат да се използват като храна за понижаване нивата на кръвната захар, тъй като са източник на магнезий – препоръчва се да се ядат 10-16 бадема на ден. Бадемите предотвратяват развитието на инсулинова резистентност. Особено полезни са за хора с диабет тип 2. Бадемите помагат в борбата с наднорменото тегло и затлъстяването“, споделя д-р Созикин.

Бадемите са богати на биотин, витамин B, който е от съществено значение за здравата коса. Биотинът помага за укрепване на косата, намалява накъсването и насърчава растежа на косата. Включването на бадеми във вашата диета или използването на бадемово масло за лечебни цели може да подхрани скалпа и косата ви, което води до по-дебела и плътна коса.

Бадемите са хранителна златна мина, предлагаща богата гама от витамини, минерали, фибри и други:

Една шепа бадеми съдържа основни хранителни вещества като витамин Е, магнезий и протеини. Тази ядка се отличава с ниско съдържание на въглехидрати, високо съдържание на мононенаситени мазнини. Тя поддържа здравето на сърцето и е идеална за балансирано хранене и контрол на теглото.

Накисването и беленето на бадеми за една нощ е традиционна практика в южноазиатските култури. Смята се, че този процес улеснява храносмилането и увеличава усвояването на хранителни вещества. Омекотените бадеми се дъвчат по-лесно, което ги прави подходящи за деца и възрастни хора.

Консумацията на предварително накиснати бадеми също може да помогне за детоксикация на тялото. Когато бадемите се накиснат, те отделят фитинова киселина, която може да се свърже с определени минерали и да попречи на тяхното усвояване. Чрез намаляване на съдържанието на фитинова киселина, накиснатите бадеми могат да насърчат по-доброто усвояване на минералите и да насърчат процесите на детоксикация в тялото.

Могат ли орехите да запълнят дефицита на йод - отговор от лекар

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес