Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това е най-добрият зеленчук за хората над 60 години

30 май 2023, 11:11 часа

Един зеленчук задължително трябва да присъства в ежедневното меню на всеки човек над 60 години.

Най-добрият зеленчук за възрастните хора

Пиперът е невероятно полезен за всички хора. Но особено за възрастните хора, които често имат дефицит на хранителни вещества в организма.

Както отбелязва диетологът Оксана Дмитриева, този зеленчук съдържа много малко калории (25 kcal на 100 g продукт). Това означава, че е невъзможно да навреди на съдовете.

Учени: Това е най-добрият зеленчук при артрит

"Този продукт е идеален за диетично хранене. Компенсира липсата на витамин С, Р, А и много други. Пиперът помага и за предотвратяване на развитието на много опасни заболявания, като атеросклероза или подагра", казва лекарят.

Пет причини да ядете черен пипер всеки ден

Както отбеляза експертът, благодарение на пипера можете да забравите за много здравословни проблеми, да укрепите здравето си и да преодолеете много заболявания, свързани с напредването на възрастта.

1. Укрепване на имунитета - този ефект се постига благодарение на високото съдържание на витамини в пипера.

Този вкусен зеленчук сваля кръвната захар само за 30 минути

2. Предотвратяване развитието на анемия - витамин С, който е в изобилие в пулпата на пипера, помага за усвояването на желязото. Затова е важно да комбинирате храни, богати на тези вещества. Например, включете говеждо и черен пипер или черен пипер и семена от нар в едно хранене.

3. Активиране на метаболизма - чушките съдържат ензими, които спомагат за по-доброто усвояване на хранителните вещества от храната. Не по-малко полезни са фибрите, които буквално лекуват червата и спомагат за нормализиране не само на работата на стомашно-чревния тракт, но и за стабилизиране на теглото.

4. Предпазване от сърдечно-съдови заболявания - според диетолога витамин Р в пипера повишава еластичността на кръвоносните съдове, а витамин С ги почиства от холестеролните плаки, които често причиняват запушване на кръвоносните съдове.

Лекар: Това е най-добрият зеленчук за възрастните хора - той нормализира кръвното и укрепва костите

5. Предотвратяване развитието на подагра, диабет и хипертония - микроелементите, които влизат в състава на пипера, помагат за това. Особено полезни в това отношение са магнезият, калият, цинкът и каротеноидите.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес