Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тези скрити заболявания водят до ниско кръвно

11 април 2024, 06:46 часа

Ниското кръвно налягане може да бъде причинено от вътрешен кръвоизлив, който възниква поради недиагностицирани заболявания. Това споделя руският лекар д-р Роман Кулешов.

"Ако човек започне да изпитва симптоми на ниско кръвно налягане (хипотония), това може да е признак на скрита загуба на кръв", казва експертът.

Доктор Кулешов отбелязва, че такъв вътрешен кръвоизлив може да възникне поради налично заболяване и да остане незабелязан дълго време.

Кардиолог разкри как ниското кръвно влияе на ставите

„Хипотонията е кръвно налягане под 100/60 (нормално е 120/80). Може да се появи поради вътрешно кървене. Подобно кървене обикновено е незначително, така че по правило човек не го забелязва”, сподели лекарят. 

Заболяванията, които водят до ниско кръвно

Роман Кулешов назовава заболявания, които могат да причинят хипотония поради вътрешно кървене: такива, например, могат да бъдат патологии на стомашно-чревния тракт. По-специално, улцерозният колит в горната и долната част на тракта и чревните тумори водят до появата на стомашно-чревни кръвоизливи. При жените маточните фиброиди или ендометриозата могат да бъдат фактор за загуба на кръв.

Също така състояние на хипотония може да възникне поради проблеми като тромбоза или тромбоемболия, инфаркт, дехидратация и нарушения на сърдечния ритъм. Като правило, в тези случаи има внезапно намаляване на налягането.

Лекарят изброява и признаците на патологично ниско кръвно налягане. Те включват:

  • главоболие;
  • световъртеж;
  • усещане за слабост;
  • бледост;
  • обилно изпотяване;
  • учестен пулс;
  • диспнея;
  • състояние на припадък.

Кардиолог разкри как ниското кръвно влияе на ставите

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес