Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тези храни са най-вредни за хората над 60 години

17 юли 2023, 15:55 часа

Диетологът Елена Соломатина изброи кои са най-опасните храни за хората над 60 години.

Най-вредните храни за хората над 60 години

Според експерта възрастните хора не трябва да злоупотребяват с месо (агнешко, свинско и телешко), мариновани храни, наситени мазнини, пържено и сладко.

Факт е, че в напреднала възраст, месото е доста тежка храна за храносмилателния трак и се смила лошо. Затова трябва да се замени с диетично птиче месо.

НЕ яжте тези храни с яйца - вредни са за здравето

„В напреднала възраст човек по правило има проблеми с кръвоносните съдове. Много хора на тази възраст се оплакват от атеросклероза, тоест отлагане на холестеролни плаки. И затова храните, които съдържат много холестерол, трябва да се намалят или най-добре да се изключат от диетата. Необходимо е в нея да се включат повече ненаситени мазнини, тоест масла, семена, мазни риби“, споделя експертът.

"Що се отнася до маринованите храни, те могат да доведат до скок в налягането. Тъй като възрастните хора са склонни към хипертония, излишъкът от сол ще провокира повишаване на показателите. Консумацията на захар също трябва да бъде ограничена, тъй като след 60-годишна възраст много хора имат проблеми с панкреаса, инсулинова резистентност или диабет", казва д-р Соломатина.

Лекар: Ако сте над 60 години, спрете да ядете тези храни - те водят до инсулт

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес