Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тези храни са най-полезни за кръвоносните съдове

26 ноември 2022, 15:04 часа

Правилното и балансирано хранене е залог за поддържане на кръвоносните съдове здрави и чисти.

Забързаният ритъм на живот, недохранването, липсата на спорт, стресът и причинените от него хормонални смущения се отразяват изключително негативно на здравето ни. Една от честите прояви на възникващи проблеми е нарушение на интензивността на кръвния поток и еластичността на кръвоносните съдове. Тези проблеми се проявяват с подути вени, усещане за тежест в крайниците и задух.

Този плод чисти холестерола от артериите най-ефективно

Всичко това обаче може да се избегне, ако се придържате към принципите на правилното хранене.

Храните, които поддържат кръвоносните съдове здрави и чисти

Диетологът Андрей Лисенков изброи храните, които задължително трябва да присъстват в диетата за здрави и чисти кръвоносни съдове.

Според експерта менюто трябва да съдържа:

1. Храни с високо съдържание на фибри

Зелето, морковите, краставиците, цвеклото, авокадото, бобовите растения са най-добрите приятели на здравия стомах и черва, тъй като съдържат много фибри.

Тези симптоми издават, че артериите ви са запушени с холестерол

Количеството от 30-40 гр от това вещество на ден може да намали налягането във вените на корема и краката, както и да поддържа нормалното кръвообращение в тялото.

2. Храни с високо съдържание на антиоксиданти

Гъбите и горските плодове са най-добрите източници на полезни флавоноиди. Благодарение на богатия си витаминен състав и антиоксидантите, тези дарове на природата ще ви помогнат да останете млади, красиви и здрави по-дълго.

3. Храни, богати на магнезий

Дефицитът на това вещество се проявява чрез скокове на налягането, както и чести усещания за изтръпване в крайниците. Можете да попълните запасите си от магнезий, като добавите авокадо, банани, сладки картофи, кръстоцветни зеленчуци и листни зеленчуци към вашата диета.

Тези храни водят до стесняване на артериите и кръвни съсиреци

4. Натурален ябълков оцет

За разлика от конвенционалния, натуралният ябълков оцет подобрява циркулацията по стените на вените. Този продукт е известен с противовъзпалителните си свойства.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес