Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тази риба е вредна за ставите

04 юли 2023, 14:27 часа

Рибата е неизменна част от балансираната диета. Но в определени случаи тя може да се окаже вредна за ставите. Този ефект се дължи на пуриновите съединения, открити в рибата, които повишават нивата на пикочната киселина.

Артритът се среща в много форми, но една от най-често срещаните е подаграта. Това е често срещана форма на възпалителен артрит, който е „много болезнен“. Обикновено се засяга една става (често това е ставата на палеца на крака). Някои видове риба могат да причинят симптоми на подагра.

Рибата, която е вредна за ставите

„Пуриновите съединения, независимо дали са произведени в тялото или са от консумация на храни с високо съдържание на пурини, могат да повишат нивата на пикочната киселина. Излишъкът на пикочна киселина може да доведе до образуването на кристали, които след това се натрупват в меките тъкани и ставите, причинявайки болезнени симптоми на подагра“, казва руският лекар д-р Татяна Захарова.

Лекар: Дори не предполагате какво се случва със ставите на хората, които пият прекалено много мляко

Предвид рисковете, свързани с храни с високо съдържание на пурини, страдащите от подагра трябва да ги ограничат.

Този списък включва риба с високо съдържание на пурини, включително аншоа, сардини, херинга, миди, треска, миди, пъстърва и пикша. Д-р Захарова споделя, че умерените порции риба могат да бъдат част от диета при подагра.

Хората с това заболяване трябва да се откажат от алкохолните напитки (всички видове). Също така те трябва да се откажат от бекон, пуешко, телешко и черен дроб. 

Яжте по 100 гр от този пролетен зеленчук за здраво сърце и здрави стави

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес