Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тази подправка действа като инсулин

07 юли 2024, 09:10 часа

Една подправка въздейства на човешкото тяло по начин, подобен на инсулина. Всеки продукт има свой собствен ефект върху човешкото тяло. Някои могат да подобрят чревната подвижност, други могат да повлияят на функционирането на сърдечно-съдовата система. В същото време има една подправка, която може да намали чувството на глад и да върне нивата на глюкозата в норма.

Канела - как влияе на кръвната захар

Руският ендокринолог и диетолог д-р Вера Кузмина споделя, че канелата действа като естествен източник на антиоксиданти. Тя може не само да подобри здравето ви, но и да ви помогне да отслабнете.

Канелата помага за премахване на чувството за глад. Ако редовно ядете тази подправка, паузите между храненията ще станат много по-дълги.

Лекар: Този плод сваля бързо захарта и вдига инсулина

Освен това, благодарение на тази подправка, нивата на кръвната ви захар ще се нормализират. Факт е, че канелата съдържа вещества, които имитират ефекта на инсулина. Благодарение на това молекулите на глюкозата ще могат да проникват по-бързо през клетъчните мембрани.

"Последните медицински изследвания доказват ефективността на канелата при лечението на диабет. Съдържащият се в тази подправка полифенол помага на тялото да усвоява по-лесно инсулина. Дори половин чаена лъжичка канела на ден значително намалява нивата на кръвната захар и холестерола, а също така предотвратява развитието на много възпалителни заболявания", казва лекарят.

На празен стомах нивото на кръвната Ви захар трябва да бъде между 3,3 mmol/l и 5,5 mmol/l. Анализът се извършва сутрин. След хранене показанията не трябва да надвишават 7,8 mmol/l. Нивата на глюкозата се определят два часа след хранене.

Други полезни свойства на канелата

В древни времена лечителите са знаели за чудотворните свойства на канелата, тя се е използвала за лечение на различни заболявания. Съвременната медицина потвърждава, че употребата на тази подправка има положителен ефект върху функционирането на всички жизненоважни системи на тялото, помага в борбата с много заболявания, повишава общия тонус и укрепва имунната система. Канелата е богата на минерали като калий, калций, желязо, магнезий, фосфор и цинк. Съдържа витамини от група В, витамин С, А, РР. Освен това съдържа танини, етерични масла и фибри.

В медицината канелата се използва като антисептично, антимикробно и противопаразитно средство, както и в борбата срещу гъбични заболявания и за подобряване на работата на стомашно-чревния тракт. Канелата е ефективна като стягащо средство, облекчава както диария, така и запек и предизвиква отделяне на газове. Благодарение на съдържанието на диетични фибри, канелата намалява вероятността от рак на дебелото черво.

Тази ароматна подправка помага за прочистване на холеретичната система и черния дроб, премахва излишните жлъчни соли от тялото. Тъй като подправката помага и за премахване на ненужната течност от тялото, употребата й ще бъде ефективна и при бъбречни заболявания. При инфекции на пикочния мехур също се препоръчва прием на напитки с канела.

Учени: Тази напитка може да замени частично инсулина

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес