Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тази напитка ободрява по-бързо и от кафето

26 януари 2024, 13:26 часа

За много хора сутрин е обичайно да се пие кафе, за да се осигури бодрост на тялото. Малко хора знаят, че по-малко популярната напитка е най-добрият начин да се събудите. Д-р Изабела Венц споделя, че това е топлата вода с лимон. Тя не само помага да се ободрите, но и има благоприятен ефект върху работата на стомаха и черния дроб, подобрява усвояването на лекарствата.

Напитката, която замества кафето 

"Обикновената вода трябва да се загрее или охлади до 40-45 градуса. След това изстискайте сока от половин лимон в чаша и я напълнете с топла вода. Напитка, която ободрява не по-лошо от кафето, е готова. Най-добре е да я пиете със сламка, за да предпазите зъбния емайл от въздействието на лимонената киселина. След това трябва да изплакнете устата си", съветва специалистът.

Учени: Кафето може да действа като лекарство за този орган

Ако водата е твърде кисела за вкуса ви, можете да добавите кленов сироп или стевия. Напитката трябва да се консумира с повишено внимание от хора с гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) или стомашни язви.

Сокът от един лимон съдържа от 65 до 90 mg витамин С, което го прави отлична добавка към обикновената питейна вода.

Витамин С, който се съдържа в достатъчно количество в лимоните, има благоприятен ефект върху кожата. Помага за предотвратяване на бръчки, суха кожа и преждевременно стареене. В комбинация с вода витамин С от лимоните ще има забележим ефект върху кожата.

Съдържащата се в лимона лимонена киселина предотвратява образуването на камъни в бъбреците. Съдържа цитрат, компонент, който намалява киселинността на урината и дори може да разгради малки камъни. Консумирането на лимонена киселина с вода ще подобри процеса на отмиване на камъните.

Пиенето на топла вода с лимон сутрин ще помогне за предотвратяване на запек и ще подобри функционирането на храносмилателната система. Аюрведичната медицина казва, че киселият вкус на лимона помага за стимулиране на агни, който е отговорен за функционирането на храносмилателната система.

Случвало ли ви се е да търкате ръцете си с лимонова кора, за да се отървете от неприятните миризми, като чесън или лук? Лимонът също има същия ефект върху лошия дъх. Можете да пиете чаша вода с лимон след хранене и сутрин след събуждане, за да се избавите от проблема.

НЕ пийте кафето с това - може да доведе до инсулт и бъбречна недостатъчност

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес