Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Спрете да правите това, когато ядете диня

04 август 2023, 16:02 часа

Най-атрактивният летен плод е динята. Тя е известна не само със своя ярък вкус, но и с набор от полезни свойства. Съдържа много фитонутриенти, витамини А и С, перфектно утолява жаждата поради голямото количество вода в състава си и ви позволява бързо да се почувствате сити.

Доктор Андрей Тяжелников разкрива какво никога не трябва да правим, докато ядем този плод. Експертът разкри колко опасно е за здравето да се ядат динени семена заедно с пулпата. Лекарят отбелязва, че семенцата само по себе си са безвредни - случайното им поглъщане няма да доведе до сериозно влошаване на благосъстоянието. Но когато ядете червения плод, не забравяйте да ги изплюете - в големи количества те могат да бъдат опасни за храносмилателния тракт. 

Не правете това, когато ядете диня

„Яденето на динените семена заедно с пулпата на плода трябва да се избягват, тъй като може да причини неприятни симптоми при синдром на раздразнените черва“, каза д-р Андрей Тяжелников.

По кое време на деня е най-добре да ядете диня - ето какво разкри лекар

Лекарят също съветва дините да се консумират по такъв начин, че розовата им част към кората да не се яде. Консумацията на този плод до кората е опасно за здравето, подчертава той.

„Не е нужно да ядете дините до кората. Нездравословните нитрати могат да бъдат открити по-близо до кората“, обяснява експертът.

Този вкусен летен плод има редица полезни за организма свойства, например понижава кръвното налягане и повишава тонуса на кръвоносните съдове и капилярите.

„Разширява лумена на съдовите стени, а благодарение на аминокиселината цитрулин се подобрява състоянието на артериите и се понижава кръвното налягане. Освен това съдържащият се в дините ликопен повишава тонуса на кръвоносните съдове и капилярите. А витамините С и В6 стабилизират работата на сърдечно-съдовата система. Дините също така помагат за премахване на токсините и елементите на радионуклидите и холестерол от тялото“, отбелязва експертът.

Дините обаче не може да се ядат в неограничени количества. Освен това за някои хора те са напълно противопоказани.

„Както с всичко, бъдете внимателни. По-добре е да ядете този плод сутрин и да се ограничите до 200-250 грама. Освен това дините са противопоказни за хора с редица заболявания. Сред тях: уролитиаза, колит, диария, атеросклероза, аденом на простатата, както и патологии на сърдечно-съдовата система“, споделя в заключение експертът.

Още: Студена диня - лекар разкри кой НЕ трябва да я яде

В допълнение, диетологът посъветва консумацията на дини  и пъпеши да се избягва по време на диети или гладуване, тъй като тези плодове съдържат голямо количество въглехидрати.

Важно: Информацията в тази статия е предоставена за справка. Тя не замества балансираното хранене и консултацията с лекар или диетолог!

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес