Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Спрете да ядете тази закуска, здравен съвет за деня, 7 септември

07 септември 2024, 10:09 часа

Инстантните зърнени закуски не съдържат никакви полезни вещества, съобщава руският диетолог д-р Ирина Писарева.

Закуската, от която трябва да се откажете

Според експерта бързите зърнени храни са празни калории. „И ако добавят голямо количество захар или някакви други ароматични добавки, тогава такива зърнени храни могат да навредят на тялото ни“, предупреди диетологът за популярния вид закуска.

Кардиолог определи коя е най-добрата закуска за сърцето

"Само пълнозърнестите зърнени култури съдържат основни микроелементи, по-специално витамини от група В, необходими за нервната система", казва още специалистът.

"Повечето хора закусват с висококалорични сандвичи, състоящи се от бял хляб, колбаси, масло и сирене", казва лекарят. Според нея тези продукти практически нямат хранителна стойност, така че бързо засищат, но не обогатяват организма с витамини, фибри и минерали. В допълнение, такова хранене провокира развитиеточревна дисбиоценоза, запек и други стомашно-чревни проблеми.

Експертът също така препоръчва да не се ядат зърнени храни и закуски, направени от рафинирани зърна с растително масло и захар за закуска. Специалистът ги определя като сладки с изкуствено създадена репутация на здравословен продукт.

Бърканите яйца с бекон или наденица и портокалов сок също не са от полза за организма. Беконът е мазен и висококалоричен продукт. Колбасите също не са здравословен хранителен продукт. Пърженото яйце в олио е източник на допълнителни калории и мазнини. Сокът, дори натуралният прясно изцеден сок, съдържа много прости въглехидрати (главно фруктоза) и малко фибри.

Вместо изброените нездравословни закуски лекарят препоръча по-здравословни варианти. Например, пълнозърнест сандвич с пуешко филе, подправки и зеленчуци може да бъде по-здравословна алтернатива на сандвич с бял хляб и наденица. Също така, според експерта, отличен вариант за сутрешно хранене би било поширано яйце или омлет със зеленчуци и пълнозърнест тост с парче сирене или авокадо.

Диетологът Маргарита Королева счита, че английската и виенската закуска са вредни за здравето. Тя също дава съвте за това как първото хранене за деня да стане здравословно.

Експертът съветва да се закусва в първия час след събуждане. Приблизително 30% от дневната диета трябва да бъде разпределена в първото хранене. Следователно ястието трябва да е задоволително, но в същото време трябва да се абсорбира добре в стомаха.

"За закуска можете да изберете зърнени храни, омлет със зеленчуци и извара. Не закусвайте с пържени, пушени и солени храни. Поради това могат да се появят проблеми със стомашно-чревния тракт. Също така трябва да премахнете бекона и колбасите от първото си хранене. Сладките закуски като зърнените храни също могат да бъдат вредни за вашето здраве. Те дават краткотрайно усещане за ситост", казва специалистът.

Това е най-полезната закуска за бъбреците, яжте я всяка сутрин

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес