Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар разрки какво се случва с холестерола, когато ядете нар

15 декември 2023, 11:52 часа

Нарът е истинска витаминна бомба. Ползите за тялото ни от консумацията му са безброй. Руският лекар Марина Малцева разкрива как този плод влияе на нивата на холестерола. Наровете могат да помогнат за понижаване на нивата на холестерола, което от своя страна може да намали риска от сърдечни заболявания. Експертът коментира и останалите полезни свойства на този плод. 

Ползи от нара

Благодарение на състава си този плод се използва за лечение и профилактика на различни заболявания, по-специално за нормализиране на протеините в кръвната плазма. Това обаче е само едно от неговите често срещани и добре познати свойства.

Всъщност плодът е в състояние да нормализира много процеси в тялото и да попълни запасите от основни витамини и минерали.

Турски лекари: НЕ хвърляйте кората от нара, лекува куп заболявания

„Ако комбинирате нар с червено месо и карантии, ще бъде много по-лесно да повишите хемоглобина, тъй като освен желязо, вие се нуждаете от достатъчно количество протеин и други кофактори за усвояването на желязото - витамин С, витамин В9, В12 и др. “, казва натуропатът и диетолог д-р Марина Малцева.

Другите потенциалните ползи за здравето от нара са следните:

  • Помага за предпазване от сърдечни заболявания.
  • Противовъзпалителни свойства. Витамин С, намиращ се в плодовете, има противовъзпалителни свойства, които могат да предпазват от много често срещани заболявания, като някои видове рак и диабет 2 вида.
  • Намалява високото кръвно налягане. Антиоксидантите, открити в наровете, могат да помогнат за намаляване на високото кръвно налягане, което може да поддържа артериите, сърцето и мозъка да функционират добре.
  • Подпомагане на еректилната дисфункция. Лекарят споделя, позовавайки се на резултатите от проучване, че пиенето на 8 унции сок от нар всеки ден е помогнало на почти половината от участниците в експеримента да докладват за подобрена еректилна функция.
  • Помощ при ревматоиден артрит. Коментираният плод може да помогне за лечение на ревматоиден артрит чрез намаляване на възпалението и оксидативния стрес, споделя още лекарят.

Сокът от нар също съдържа растителни съединения с предполагаеми антиоксидантни ефекти. Препоръчва се на тези, които имат проблеми с недостиг на желязо, анемия, витаминен дефицит, както и тези, които са подложени на активна физическа активност. Сокът от нар е и имуностимулант.

Още: Лекар: Хората с тези 4 заболявания задължително трябва да ядат нар

Важно: Информацията е предоставена за справка. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес