Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар разкри какво се случва със стомаха, ако пиете кафе на гладно

25 януари 2024, 18:35 часа

Пиенето на кафе на празен стомах може да има различни ефекти върху храносмилателната ви система и цялостното благосъстояние, но реакцията може да варира значително от човек на човек.

Д-р Екатерина Кубратова споделя какво ще се случи със стомаха, ако пиете напитката на празен стомах. Експертът споделя, че сред възможните последствия е дразнене на стомаха, повишена киселинност, храносмилателни проблеми, повишен стрес.

Учени: Кафето може да действа като лекарство за този орган

Кафе на празен стомах

Ето някои възможни последствия:

  • Повишена киселинност: напитката стимулира секрецията на стомашни сокове, което може да доведе до повишена стомашна киселинност. Това може да причини дискомфорт, особено при хора с гастрит или язва.
  • Дразнене на стомашната лигавица: при някои хора напитката може да раздразни стомашната лигавица, причинявайки дискомфорт, подуване или дори стомашна болка.
  • Храносмилателни разстройства: пиенето на напитката на празен стомах може да наруши нормалния процес на храносмилане, причинявайки диария или, обратно, запек.
  • Повишен стрес и безпокойство: Кофеинът стимулира нервната система, което може да увеличи чувството на стрес или безпокойство, особено ако се консумира на празен стомах.
  • Ефект върху кръвната захар: Пиенето на напитката на празен стомах може да причини скокове в нивата на кръвната захар при някои хора, което е особено важно за хора с диабет или преддиабетни състояния.

“Важно е да се отбележи, че чувствителността към кофеин варира от човек на човек и някои хора могат да пият кафе на празен стомах без никакви отрицателни ефекти. Въпреки това, ако изпитвате дискомфорт или други здравословни проблеми след пиене на кофеиновата напитка на празен стомах, може да обмислите да я консумирате след хранене или да изберете по-меки напитки, с които да я замените”, казва експертът.

Неправилната употреба на напитката често причинява странични ефекти. Неправилна консумация означава консумацията на кафе, въпреки сериозни заболявания и противопоказания или дози, които са твърде високи и потенциално опасни за здравето.

“Кафето вреди на нервната система, която е под постоянна стимулация и остава в състояние на възбуда. На фона на стрес нервните клетки могат да се изчерпят, което причинява различни неизправности. Внушителните дози кафе са една от причините за психоза и агресивно поведение. За нормална доза се счита количествотот от 1 до 3 кафета на ден. Проблемът с потъмняването на зъбния емайл също е страничен ефект от напитката”, казва още експертът.

НЕ пийте кафето с това - може да доведе до инсулт и бъбречна недостатъчност

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес