Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар разкри как очите издават дефицита на важен витамин

25 юли 2023, 15:28 часа

Дефицитът на един важен витамин може да доведе до по-сериозни усложнения, ако не се лекува.

Витамин B12 е необходим на тялото, за да произвежда здрави червени кръвни клетки. Без достатъчни количества от него, не се произвеждат достатъчно червени кръвни клетки за пренасяне на кислород в тялото. Това води до различни странични ефекти. В екстремни случаи това може да доведе до увреждане на нервите и сърдечна недостатъчност.

Колкото по-рано откриете дефицита на това вещество, толкова по-скоро можете да го лекувате - или чрез промяна на диетата, приемане на добавки или чрез инжекции. Някои симптоми с очите издават неговия дефицит. Един от тях е свързан с пожълтяване на бялото на окото.

Учени: Това е най-добрият витамин срещу болест на Паркинсон

Очите и липсата на витамин В12

"Това вещество е известно още като „витамин на енергията“, играе централна роля в редица процеси в тялото – от поддържането на здравето на нервите и кръвните клетки до участието в образуването на ДНК“, казва руският лекар Ирина Андреева.

 

„Жълтеникав оттенък“ в очите и кожата, известен също като жълтеница, е един от предупредителните знаци, че имате ниски нива на коментираното вещество. Типичните признаци на този дефицит включват замаяност и умора, а по-необичайните симптоми включват чести пристъпи на изтръпване и бледожълтеникав оттенък на кожата и бялото на очите“, казва още лекарят.

Експертът подчертава, че това вещество играе жизненоважна роля в производството на ДНК, необходима за образуването на червени кръвни клетки. Недостигът му води до мегалобластна анемия, което кара червените кръвни клетки да станат големи, крехки и податливи на разпадане. В резултат на това се натрупва излишък на билирубин, което причинява жълтеникав оттенък на кожата и очите.

Усещане за изтръпване в ръцете и краката може да възникне при дефицитни стойности на B12, тъй като той е от съществено значение за производството на миелин, който образува защитен слой около нервите. Възрастните хора са по-склонни да развият дефицит на това полезно вещество

Вижте още: Лекар: Дефицитът на този витамин води до хипертония

„Имаме три пъти по-голяма вероятност да изпаднем в дефицит на B12 след 60-годишна възраст“, казва още лекарят. 

Това ценно хранително вещество може да се набави най-вече чрез прием на месо, яйца, риба, бобови. Вегетарианците често изпитват остър дефицит. Това състояние може да бъде установено единствено чрез кръвни изследвания. 

Дългосрочната липса на важното хранително вещество може да провокира депресия и дори ракови заболявания, според данните от някои проучвания. Поради тази причина лекарят съветва при появата на симптоми да се потърси медицинска помощ и да не се отлага посещението при специалист.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес