Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар обясни какви са симптомите на херпес зостер и дали е опасен

10 октомври 2023, 10:10 часа

Херпес зостер е вирусна инфекция, причинена от варицела-зостер вируса, който причинява и варицела. Този вирус остава неактивен в организма, след като човек се възстанови от варицела, и може да се активира отново години по-късно, което води до развитие на херпес. Симптомите на херпес зостер могат да бъдат доста притеснителни и обикновено следват ясно изразен модел.

Болка и изтръпване: Шинлесът често започва с необичайни усещания като болка, сърбеж, парене или изтръпване в определен участък от кожата. Този дискомфорт може да бъде от лек до силен и обикновено е локализиран от едната страна на тялото или лицето.

Обрив: В рамките на няколко дни се появява характерен обрив. Обикновено той изглежда като ивица или струпване на пълни с течност мехури върху червена основа. Този обрив обикновено се среща по торса, но може да засегне и лицето, очите и други части на тялото.

Медик посочи няколко метода да излекуваме херпеса

Треска и умора: При някои хора с херпес може да се появят грипоподобни симптоми, включително ниска температура, главоболие и умора. Тези симптоми често предхождат или съпътстват развитието на обрива.

Чувствителност към допир: Засегнатата област може да стане изключително чувствителна на допир. Дори най-малкият натиск или контакт с дрехите може да предизвика силна болка.

Сърбеж и усещане за парене: Обривът може да бъде силно сърбящ и да предизвика усещане за парене. Трябва да се избягва разчесването на мехурите, тъй като това може да доведе до инфекция или образуване на белези.

Болки в нервите: Един от характерните симптоми на херпес е появата на болки в нервите, известни като постхерпесна невралгия (PHN). PHN може да продължи месеци или дори години след оздравяването на обрива и често се описва като стрелкаща или пробождаща болка.

Образуване на мехури и струпеи: В продължение на няколко седмици мехурите ще започнат да се покриват с корички и да образуват струпеи. С оздравяването на обрива струпеите в крайна сметка ще паднат, оставяйки временно обезцветяване или белези.

От какво се предизвиква и как се лекува ХЕРПЕС?

Засягане на очите: Когато херпесът засегне окото (известен като херпес зостер офталмикус), това може да доведе до болка в очите, зачервяване и дори проблеми със зрението, ако не се лекува.

Важно е да се отбележи, че тежестта на херпесния синдром може да варира при различните хора, като при някои хора може да се наблюдават само леки симптоми, а при други - по-тежки и болезнени прояви. Освен това ранното лечение с антивирусни лекарства може да помогне за намаляване на тежестта и продължителността на симптомите, както и за понижаване на риска от усложнения.

Ако подозирате, че може да имате херпес или изпитвате някой от тези симптоми, е важно незабавно да потърсите лекарска помощ. Вашият доставчик на здравни услуги може да диагностицира херпес въз основа на симптомите и медицинската история и да препоръча подходящи възможности за лечение, за да облекчи дискомфорта и да предотврати потенциални усложнения. Освен това е налична ваксина срещу херпес, която намалява риска от развитие на това болезнено състояние, особено при лица над 50-годишна възраст.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес