Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Не сърцето е този орган е "виновен" за дълголетието

08 юли 2024, 09:16 часа

Неврологът, остеопат и хиропрактик д-р Алексей Маматов обясни кой орган е отговорен за дълголетието и продължителността на човешкия живот и показа упражнение за възстановяването му. Според специалиста нарушенията във функционирането на този орган усложняват храносмилателния процес и провокират развитието на панкреатит, диабет и рак. Става въпрос за панкреаса.

Органът на дълголетието

"За да го поддържате здрав, е достатъчно да изпълнявате следното упражнение 2-3 пъти на ден. Натиснете с пръсти левия хипохондриум, но не прекалено силно, за да няма болка. Задръжте в тази позиция за 3-5 вдишвания и след това махнете ръката си. Правете процедурата само на празен стомах и панкреасът ви ще работи като часовник", съветва лекарят.

Най-добрият зеленчук за дълголетие - яжте го 3 пъти седмично

Лошите навици са основната причина за нарушения във функционирането на панкреаса. Органът също „не харесва“ пържени и мазни храни.

Панкреасът е доста чувствителен орган. При най-малкото смущение в работата му, благосъстоянието на човек веднага се влошава. При възрастни размерът на този орган достига 22 см, теглото му достига 80 гр. Образуването на този орган започва 4-5 седмици след зачеването. Панкреасът се образува от ендодерма и мезенхим и се намира близо до черния дроб. По време на развитието органът придобива части: опашка, тяло, глава. Панкреасът започва да изпълнява основните си функции още в края на първия триместър на бременността. Известно време органът е подвижен, което се обяснява с липсата на надеждна фиксация. По-близо до 6-годишна възраст той заема постоянна позиция.

Роля и функции на панкреаса

Панкреасът изпълнява няколко функции едновременно: производството на хормони и храносмилателни ензими. Това е екзокринна и интрасекреторна жлеза. Панкреасът произвежда хормони, които осигуряват разграждането на мастните киселини, необходими за функционирането на бъбреците, сърцето и мускулите. Панкреасът също е отговорен за производството на хормони, които регулират нивата на захарта (инсулин, глюкагон). Той освобождава грелин, който е отговорен за желанието за консумацията на храна. Осигурява участие в метаболитни процеси: мазнини, въглехидрати, протеини. Панкреасът е отговорен и за производството на ензими, необходими за храносмилането. Основната задача на ензимите е метаболизмът на въглехидратите, протеините и мазнините. Ако една от тези функции не се изпълняват нормално, останалите остават нормални, благодарение на разделянето на органа на различни отдели, отговорни за производството на ензими/хормони. По този начин при захарен диабет няма храносмилателни нарушения и предишното възпаление на органа не е задължително да причини персистираща хипогликемия.

Важно е обаче да се разбере, че патологичните промени в органа могат да повлияят негативно на енергийното снабдяване на тялото и въглехидратно-мастния метаболизъм. 

Две храни, които ядат всички столетници - могат да удължат живота до 100 години

Важно: Статията е само за информативни цели, тя не замества балансираното хранене и консултацията със специалист.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес