Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: НЕ яжте тези храни на закуска, пагубни са за мозъка, здравен съвет за деня, 30 юли

30 юли 2024, 10:38 часа

Започването на деня със здравословна закуска е от съществено значение за поддържане на оптимално здраве на мозъка и когнитивна функция. Храните, които ядете сутрин, могат или да подхранят мозъка ви и да изострят фокуса ви, или да доведат до проблеми с паметта. Диетологът Крутика Нанавати назовава какви видове закуска могат да повлияят негативно на мозъчната функция.

Всички ги мислят за вредни, но тези въглехидрати са полезни за мозъка

Диетата играе критична роля за здравето на мозъка, засягайки всичко - от енергийните нива до когнитивните способности. Храни с високо съдържание на рафинирани захари, нездравословни мазнини и липса на основни хранителни вещества могат да нарушат деликатния баланс на мозъка, което води до възпаление и оксидативен стрес.

С течение на времето храненето по този начин може да наруши мозъчната функция и да доведе до дългосрочни проблеми с паметта.

Какво да не ядем за закуска

Слади зърнени храни - тази популярна опция за закуска съдържа рафинирани въглехидрати и захар. Бързите колебания в нивата на кръвната захар затрудняват мозъка да поддържа постоянна енергия, което води до когнитивен спад. С течение на времето консумацията на закуска с високо съдържание на захар може да доведе до инсулинова резистентност, което допълнително влошава здравословните проблеми на мозъка.

Сладкиши и понички - тези храни също са с високо съдържание на захар и нездравословни мазнини. Според д-р Нанавати: "Това може да наруши когнитивната функция и да допринесе за проблеми с паметта. Комбинацията от захар и трансмазнини в тези храни може да причини възпаление и оксидативен стрес, което може да повлияе отрицателно на здравето на мозъка и да доведе до проблеми с паметта и концентрацията".

В допълнение, високият калориен прием с ниска хранителна стойност може да допринесе за увеличаване на теглото и свързаните с него метаболитни нарушения, което допълнително засяга мозъчната функция. 

Пропускането на протеини на закуска може да ви накара да се почувствате изтощени, както и да доведе до мозъчна мъгла.

„Протеинът помага за регулирането на кръвната захар и осигурява на мозъка постоянна енергия“, казва Нанавати. „Без достатъчно протеин тялото трудно поддържа стабилни нива на кръвната захар, което води до енергийни спадове и мозъчна мъгла.“

Протеинът е необходим за производството на невротрансмитери - химикали, които предават сигнали в мозъка. Следователно дефицитът на протеин може пряко да повлияе на настроението, паметта и когнитивните способности. 

Колбасите за закуска, беконът и други преработени меса често са с високо съдържание на наситени мазнини и натрий. Високите нива на нездравословни мазнини и сол в тези преработени меса могат да насърчат възпалението и да повлияят отрицателно на когнитивната функция, което води до проблеми с паметта и затруднено концентриране. С течение на времето хроничното възпаление, причинено от лоша диета, може да допринесе за развитието на невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер.

Каква е най-добрата опция за закуска?

Д-р Нанавати препоръчва да избирате храни за закуска, които поддържат здравето на мозъка. Например, закуската може да включва овесени ядки с горски плодове за поддържана енергия и антиоксиданти, яйца за протеини и холин, гръцко кисело мляко с ядки и семена за пробиотици и здравословни мазнини и пълнозърнест тост с авокадо за набавяне на сложни въглехидрати и когнитивни ползи.

Лекар: Парче от тази храна на закуска и мозъкът ще работи като часовник

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес