Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Не докосвайте тези храни, ако страдате от високо кръвно налягане

12 март 2024, 05:30 часа

Състоянието на високо кръвно налягане, наричано и хипертония, се характеризира с повишени нива на кръвното налягане над 140/90 mmHg - състояние, което може да протича без видими симптоми като главоболие или замаяност.

Въпреки това, хипертонията е състояние, което увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания или заболявания на бъбреците.

Още: Какво е целиакия и колко хора са засегнати от това заболяване?

Храната може да подпомогне и дори да лекува хипертонията, като се изключат определени храни, които повишават кръвното налягане, и се спазват препоръките на лекуващия лекар.

Намаляване на солта

Натриевия хлорид (NaCl) е основният източник на натрий в храната, което повишава кръвното налягане. Солта се съдържа в значителни количества в консервирани храни като кисели краставички, кисело зеле, маслини, течни подправки, консервирани плодове и зеленчуци, сосове и други.

При избора на продукти в магазина е важно да се провери етикетът и да се изберат тези с по-ниско съдържание на сол. При приготвянето на домашни консерви и туршии е препоръчително да се намали солта, а при готвенето да се добавя по-малко сол, като се опитате да подобрите вкуса на ястието с подправки.

Как да намалим солта

Още: Внимавайте за тези признаци за стареене на очите, защото са симптом на сериозно заболяване

Преработените месни продукти, като наденици, кренвирши, бекон, салами, консервирани рибни продукти и рибни салати, съдържат добавена сол като консервант и подправка. Избирайте свежи месни продукти с гарантиран произход и ги пригответе с по-малко добавена сол.

Храни с високо съдържание на мазнини, като пържени ястия, сладкиши, торти, чипсове, консервирани меса и продукти, приготвени с масло или свинска мазнина, могат да повишат холестерола и триглицеридите в кръвта до опасно високи нива. Този процес може да доведе до развитието на атеросклероза - заболяване, при което кръвоносните съдове се стесняват и запушват поради отлагания на мазнини и холестерол по стените им.

Запушването на съдовете ограничава потока на кръвта към мозъка и други части на тялото, което може да доведе до критични състояния като сърдечна недостатъчност или инсулт. Избягвайте също така и сосовете и подправките, приготвени с мазнини.

Понякога е трудно да се откажете от пърженето, но съществуват алтернативи като печене, грил, тиган или скара, задушаване и други методи на готвене. Някои от традиционните рецепти, които обикновено се приготвят пържени, могат да бъдат приспособени за приготвяне във фурна с използване на хартия за печене, за да се предотврати залепването.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес