Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Какви са нормалните стойности на кръвната захар и как да се предпазите от диабет

22 юли 2023, 12:33 часа

Глюкозата, която се намира в кръвта, е основният и незаменим източник на енергия за организма. Тя е най-важният монозахарид. Благодарение на нея тялото функционира правилно и се поддържа клетъчната активност. Разграждането ѝ за нуждите на метаболизма се постига чрез процеса на гликолиза. Количеството глюкоза в кръвта се нарича кръвна захар.

Кои са факторите, които казват влияние върху нивото на глюкозата?

Храната

Тя повишава глюкозата в кръвта, затова след хранене нивото на инсулина се увеличава. Когато човек е гладен, съдържанието на глюкозата в кръвта трябва да бъде от 3.4 до 6.1 ммол/л, а след хранене достига до 7.7 до 8.0 ммол/л. Разбира се, до каква стойност ще достигне, зависи от храната, която човек консумира. Ако е хапнал нещо сладко, стойността може да бъде и по-висока.

Хормоните

Основният хормон, който влияе върху нивото на глюкозата, е инсулинът. Той се синтезира в бета клетките на задстомашната жлеза и функцията му е да намалява нивото на кръвната захар. Има още няколко хормона, които повишават глюкозата в кръвта - тироксинът, растежният хормон, кортизолът, адреналинът и глюкагонът. Те се отделят както между отделните хранения, така и нощно време и не дават възможност глюкозата да намалее под нормалната стойност, т.е човек да получи хипогликемия.

Лекар: Тази билка сваля кръвната захар с 60%

Физическата активност

Редовните физически упражнения, движения, тренировките намаляват нивото на глюкоза в кръвта.

Защо кръвната ви захар е висока дори на гладно?

Ако резултатът е близък до горната граница, това може да е признак за влошена чувствителност към инсулина. Задължително трябва да се консултирате с лекар, за да не развиете диабет.

Ако резултатът е над границата - това е сигурен признак за наличие на диабетно състояние.

Какви са нормалните стойности на кръвната захар при подрастващите ?

При малките деца кръвната захар трябва да е по-ниска, отколкото при възрастните. При деца до 1-годишна възраст границите са между 2.8 и 4.4 ммол/л. До 5-годишна възраст от 3.3 до 5.0 ммол/л. При по-големите деца стойностите са както при възрастните.

Какви са симптомите за повишена кръвна захар?

Най-често срещаният симптом е постоянна жажда. Ако глюкозата е над нормалните стойности за по-дълъг период от време, се появяват и други признаци, например кръвното налягане става по-ниско и може човек да се дехидратира, защото се увеличават кетонните тела в кръвта.

Ако кръвната захар достигне над 33 ммол/л., човек може да изпадне в диабетна кома.

Опасно ли е, когато кръвната захар е под долната граница ?

5 сладки храни, които НЕ повишават кръвната захар

Това състояние се нарича хипогликемия и нейните симптоми са замъгляване на зрението, прекомерно изпотяване и чувство на слабост. Ако кръвната захар падне под 2.2 ммол/л., човек може да изпадне в кома.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес