Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Яжте тези храни за здрави и чисти кръвоносни съдове

17 ноември 2022, 11:33 часа

Според руския кардиолог д-р Анна Кореневич определени храни предпазват кръвоносните съдове от холестеролни плаки, като същевременно с това ги поддържат здрави и чисти.

Експертът допълва, че редица храни в диетата помагат за намаляване нивото на лошия холестерол в организма и пречистване на артериите от вредни отлагания. В резултат на това рискът от инфаркт намалява с 45%.

Храни за чисти и здрави кръвоносни съдове

1. Риба

Морската мазна риба, включително и достъпните за всички видове като херинга, скумрия и сардела се препоръчват за поддържане на здрави сърдечно-съдови функции.

Кардиолог: Правете това и ще пречистите кръвоносните си съдове без лекарства

2. Чисти растителни масла

В това отношение най-добрите са ленено, слънчогледово и маслиново масло.

3. Плодове и зеленчуци

Според кардиолога почти всички зеленчуци и плодове пречистват съдовете. Въпреки това, за хора с наднормено тегло, преддиабет и диабет е важно да следят своя гликемичен индекс.

4. Млечни продукти

Кардиологът съветват в диетата задължително да присъстват нискомаслени сирена, заквасена сметана с масленост 10-15%, кефир с масленост до 2,5% и кисело мляко без захар.

Тези храни НЕ може да се ядат с месо и риба - правилото, което всеки трябва да запомни

 5. Храни с високо съдържание на фибри

Фибрите са един от най-добрите хранителни компоненти, които помагат за поддържането на чисти и здрави кръвоносни съдове. 

Храните, в които те се съдържат, забавят усвояването на холестерола в червата. Какво е полезно да ядете: пълнозърнест ориз, овесени ядки, елда, бобови растения.

5. Вода, кафе и чай без захар

Д-р Анна Кореневич одобрява и навика за консумация на чай и кафе без добавяне на захар или сметана. Тя препоръчва и консумацията на достатъчно количество чиста вода. 

Лекар: Тези храни намаляват холестерола с 15% - яжте ги всеки ден

Важно: Статията е с информативна цел и не замества балансираното хранене, както и прегледа при специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес